Izabela PănescuIzabela Pănescu
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea

Cadrele medicale fără echipamente de protecție: „Oameni buni, stați în casă! Gândiți-vă și la noi. Și noi avem familii.”

Izabela2020-03-18T21:49:54+02:00

Duminică am atras atenția că medicii nu au primit echipamente de protecție în articolul „Medici panicați că nu au dezinfectanți și echipamente de protecție. Autoritățile spun că avem de toate”

Găsiți acolo declarații uluitoare ale unor medici. Și veți mai citi altele mai jos, nu doar de la medici, ci și de la asistenți sau farmaciști.

Luni, dr. Marian Stamate, medic ORL la Spitalul Colțea, a intrat în direct la Digi24 și a spus exact ce mi-a povestit și mie în articol, că nu au primit echipamente de protecție. Ulterior, managerul spitalului, dr. Mircea Lupușoru, a declarat că au tot ce le trebuie: “Avem stocuri pentru 45 de zile minim. Am cumpărat înainte 10.000 de măști. S-au terminat într-o săptămână. Acum avem 25.000 de măști, avem combinezoane, ochelari, halate de unică folosință”. Imediat după, colega mea Carla Tănasie a fost în depozitul spitalului. Managerul i-a arătat cutiile cu echipamente, dar în secții medicii nu aveau mare lucru. Carla Tănasie i-a întrebat de ce, iar răspunsul a fost : “Ni s-a spus să le ținem sub cheie și să le dăm când vom avea suspecți.”

Ce să înțelegem din această declarație? Eu înțeleg „mai întâi să se infecteze și apoi îi protejăm, adică degeaba îi mai protejăm”. Serios?! Asta înseamnă “avem de toate”? În plus, nu știam dacă să râd sau să plâng când managerul spunea că au 100 de combinezoane. Păi cum le ajung 100 de combinezoane cel puțin 45 de zile?

Cadrele medicale au nevoie de timp să învețe să manevreze combinezoanele

Și dacă tot veni vorba de combinezoane (acele costume etanșe, ca de cosmonaut), trebuie să știți că medicii au nevoie de un training înainte, trebuie să învețe cum să se îmbrace și cum să se dezbrace de ele corect și cât mai repede. 

“Ar trebui să existe training timp de 3 săptămâni. S-a dovedit că de atâta timp e nevoie pentru a învăța să îl îmbraci corect. Dacă nu faci asta, riști să te infectezi, dar și mai periculos este cum te dezbraci, pentru că atunci te poți contamina foarte ușor. În Franța există o persoană care se ocupă de asta, să ajute și să verifice că medicii se dezbracă în mod corect. Dacă nu faci corect îmbrăcarea sau dezbrăcarea, atunci tu crezi că ești safe, dar de fapt e posibil să te fi infectat și apoi îi infectezi și pe alții fără să știi, atât pe colegi, cât și pe pacienți. Acesta este marele pericol”, mi-a spus dr. Stamate.

Medic ATI, Spitalul Colentina: Nici nu am văzut astfel de combinezoane

Același lucru mi-au povestit mai mulți medici. Și chiar au circulat filmulețe cu personalul de la Matei Balș, care a făcut astfel de traininguri. Cu cei de la Colentina, însă, nu s-a întâmplat așa. 

Tot luni am vorbit la telefon cu un medic de la ATI, care îmi spunea că nu au văzut astfel de combinezoane. Conducerea le-a spus că are, dar lor nu le-a dat nimeni, ca să le încerce, să se obișnuiască și ei cu îmbrăcatul corect. 

Era cât de cât liniștit, pentru că preconizau că în aproximativ două săptămâni vor prelua pacienți de la Balș, dar surpriză! Nu au trecut două ore de când am vorbit și ministerul a anunțat că spitalul Colentina devine spital suport pentru Balș. 

Multe spitale nu au proceduri pentru situația în care vine un om suspect de COVID-19

Mai este o problemă pe care mi-au spus-o mulți medici din diferite spitale: că nu există o procedură, un workflow, un circuit pe care să îl urmeze atunci când le vine un pacient cu simptome sau din una dintre țările cu peste 500 de cazuri. Să știe fiecare medic, fiecare asistentă ce are de făcut. Ieri îmi povestea un medic că le-a venit un pacient care se întorsese din Spania de curând și pur și simplu a fost o harababură, căci cadrele medicale nu știau cum să facă. Asta e de neconceput! Asta nu ține de stocuri, de achiziții, ci doar de profesionalismul conducerii. 

Medicii s-au organizat cum au crezut că e mai bine, dar faptul că nu aveau o procedură clară a întârziat actul medical și bineînțeles că se pot face și greșeli, care să determine infectarea personalului medical sau a celorlalți pacienți, care vin la spital cu alte probleme. Nu s-a vindecat nimeni subit de bolile pe care le avea doar pentru că a apărut noul coronavirus. Oamenii au în continuare boli și trebuie să meargă la medic. E adevărat că doar care au nevoie de ceva urgent. Ceilalți e bine să stea acasă și mai degrabă să sune medicul.

La noi la Digi24 managerii au luat imediat decizii pentru a ne proteja și pentru a se asigura că va avea cine să lucreze și în perioada următoare. S-au luat măsuri stricte și fiecare știe ce are voie să facă și ce nu. Adevărul este că la spitale nu e nevoie de așa ceva. Oricum nu li se dau echipamente ca lumea, așa că de ce să se mai chinuie managerii să facă proceduri? Oricum medicii o să se infecteze, așa-i? 

Sunt ironică, știu. Nu e stilul meu, știți că prefer să scriu despre subiecte medicale, să fac educație mai degrabă decât dreptate, dar de data asta nu am putut sta deoparte. Nu suport să aud “avem de toate” când atâtea cadre medicale spun că nu e așa. E adevărat că puțini au curajul să spună public, dar nu vreți să știți câte mesaje anonime am primit. Și am citit destule și pe Facebook. Plus că vorbesc între ei la telefon sau pe grupurile de whats app, știu pentru că am văzut multe discuții, dar bineînțeles că nu le pot face publice. Problema este că nu au curajul să spună public. Cei care spun cu nume și prenume sunt foarte puțini. 

Dragi colegi jurnalisti, bloggeri, vloggeri, influenceri sau simpli cititori, haideți să le facem auzite vocile! Poate așa prind curaj și alții să spună ce se întâmplă cu adevărat. Aici nu e vorba despre a răspândi panică, ci despre a determina autoritățile să facă ceva. Sau măcar să recunoască adevărul.

Ar putea să spună uitați, oameni buni, medici, asistenți, cetățeni ai României, în țară avem atâtea măști, atâtea cu filtru, atâtea simple, atâția ochelari, viziere, dezinfectanți, spirt etc. Nu sunt suficiente, am mai comandat atâtea, facem tot posibilul, ne străduim, dar e criză peste tot, se găsesc greu, vom produce și la noi în țară asta, asta și asta, dar până atunci trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Dacă ar spune adevărul aș înțelege și sunt sigură că ar înțelege și medicii, că doar e criză peste tot de echipamente. Dar nu să spui că ai de toate, când de fapt la noi nu ai de toate nici pentru probleme de zi cu zi, obișnuite, dar pentru o criză ca aceasta!

Vă las mai jos câteva declarații ale unor medici, asistenți și farmaciști, dar atenție! Cei care sunt în prima linie sunt mai mulți: și polițiști, angajați ai IGSU, angajați din supermarketuri, din bănci, din instituții de stat care au program cu publicul. Pentru ei toți e bine să stăm cât mai mult în casă și să nu facem drumuri inutile. Sigur că medicii sunt mai expuși, pentru că la ei se duc pacienții când au semne de răceală, gripă sau COVID-19.

Dr. Cristiana Adi Oprița, medic de urgență

“Eu sunt medic de medicină de urgență la un spital militar din Sibiu, dar sunt civil, nu militar. Este mai mult decât bătaie de joc! Eu înțeleg că nu există, că statul e responsabil, dar și managerii sunt responsabili, pentru că se știa de asta și trebuia să se intereseze din timp. Nu e posibil să mă lase să lucrez cu mâinile goale! 

Primii care iau contact cu acești pacienți sunt medicii de urgență, din Unitățile de Primiri Urgențe, din camerele de gardă, de la Ambulanță. Eu nu vreau echipament din ăla de cosmonaut, dar dă-mi măcar o mască cu filtru, cu protecție maximă! Sau măcar o mască FFP3 și o vizieră! Combinezoanele să le dea la ATI, că ei au mai mare nevoie. Eu acum sunt în concediu medical, pentru că am niște probleme de sănătate care s-au acutizat, probabil și de stres, de nervi, dar vineri când am lucrat nu aveam circuit, nu aveam unde să izolăm pacienții, am avut doar măști simple, chirurgicale, pentru că am avut noi rezerve.

Dar mănuși, ochelari?

E, ochelari, ce ochelari?! Nu avem echipament deloc! Doar mănușile și măștile simple, atât. Motiv pentru care eu nu mă mai întorc la muncă dacă nu ne asigură un minim echipament de protecție. Eu nu sunt genul de om care să se dea bătut, sunt în urgență din 1996. Și nici nu sunt o fricoasă de fel, dar totuși, să mă lași cu mâinile goale într-o bătălie? Am și eu familie, am și eu copii. Nu mi-e frică pentru mine cât mi-e frică pentru ei.”

Daniel Petrica Simion, asistent medical

Asistent Daniel Petrica Simion, de la Spitalul Universitar de Urgență București, a postat luni (16 martie) un video pe profilul său de Facebook în care spunea: 

“Azi-dimineață, când am ajuns la spital, am constatat că cei de la pază nu aveau măști, colegele liftiere nu aveau măști. Am mers la blocul operator, am intrat în sală și nu aveam dezinfectant. Am sunat asistenta sefă și a zis că a pus duminică. Păi și unde e? Se fură, a zis! A, ok, se fură. 

La ora 7 am plecat de la serviciu. Liftierele nu aveau măști, paza nu avea măști. Este inadmisibil să nu fie echipamente! Domnule premier, domnule președinte, spuneți adevărul, că v-a prins nepregătiți! Cum se întâmplă iarna cu ninsorile. Spuneți că nu avem! Să conștientizeze tot românul să nu mai iasă din casă! Stați, oameni buni, în casă! Cadrele medicale sunt expuse! Polițiștii sunt expuși! Gândiți-vă și la noi, că și noi avem familii.”

Dr. Ioan Mirea, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți

“În majoritatea spitalelor, medicii rezidenți sunt responsabili de triaj, reprezentând prima linie de interacțiune cu pacienții. Ei sunt supuși celor mai mari riscuri de infecție. În cazul în care medicii nu sunt suficient de bine protejați în fața noii infecții, riscurile de a îmbolnăvi alte persoane, în special pacienți cu multiple comorbidități, sunt foarte mari. Este nevoie de materiale de protecție, substanțe biocide și de echipamente medicale, dar și de protocoale și metodologii dedicate, în toate unitățile sanitare, pentru pacienții infectați.

În momentul de față, sunt spitale care dispun de aceste materiale și echipamente, cu stocuri limitate….Sunt spitale unde medicii vin cu aceste materiale consumabile de pe secțiile lor, în camerele de triaj. Unii dintre ei poate achiziționează din bani personali aceste materiale”, a declarat dr. Ioan Mirea la RFI (găsiți aici declarația pe larg). 

Alexandra Popescu, farmacist

“Nici în farmacii situația nu e mai grozavă… Nici noi nu avem măști, mănuși sau măcar un geam între noi și pacient. Fluxul de pacienți s-a triplat! În loc să stea acasă, să se protejeze și să avem doar pacienți care într-adevăr au rețete pentru boli cronice sau diferite afecțiuni, vin pentru tot felul de “provizii” medicamentoase, iar incercarea noastră e în zadar în a le spune că suntem bine aprovizionați de la furnizori și depozite și pot veni oricând la noi doar în situația în care le sunt necesare medicamentele…

Eu și colegele mele asistenți farmaciști avem o farmacie de cartier, în care ne cunoaștem cu toți ai zonei, dar nu înțeleg. Zilele acestea privind pe rapoarte, numărul de pacienți e triplu, iar noi cu greu facem față, nu avem timp să preluăm medicamentele aduse din depozite și toată gestiunea zilnică necesară.”

Prin izolare, distanțare socială și igienă putem proteja persoanele vulnerabile. Și spunând adevărul

Ieri mi-am dat seama că sunt într-o bulă a mea, formată din oameni care au înțeles că e o treabă serioasă și periculoasă și stau în casă. E doar o bulă, pentru că mulți erau în continuare în baruri, restaurante, la cozi și îmbulzeală la supermarket, farmacii ori spitale, la locuri de joacă. Am primit multe mesaje, de peste tot din țară. Sunt și oameni care au înțeles, dar parcă nu destui. Iată câteva dintre mesaje:

  • Un parc plin de copii, Crângași, lângă Podul Grant. Sunt vizibil mai puțini, dar tot mulți.
  • Craiova…. autobuze pline de pensionari! În Metro se ceartă pe sacii de cartofi!
  • La Tineretului este aproape pustiu, inclusiv parcurile.
  • Slatina. 10% oameni pe străzi. Aici e pustiu.
  • Stau într-o zonă circulată. Văd de la balcon că sunt mulți oameni pe-afară, pensionari în mod special.
  • La noi în parc este plin, în special de oameni în vârstă! (Târgu-Jiu)
  • Eu am traversat orașul azi, dar nu am văzut oameni deloc.
  • Brașov, plin de pensionari pe afară, foarte puțini cu mască….
  • Dacă zilele trecute a fost destul de straniu şi gol prin Bucureşti (zona mea – Tineretului), azi a reinviat…
  • Râmnicu Valcea. Coadă la Taxe și impozite.

Haideți să fim mai responsabili, să ne gândim mai mult la cei din jur. Știu că unii dintre noi trebuie să meargă la serviciu, nu despre asta e vorba, și eu merg la redacție, e normal să mai mergi din când în când la un magazin sau poate ai ceva urgent de rezolvat, dar dacă e ceva ce poți amâna, ceva ce nu e urgent, fă-o! Astfel nu te protejezi doar pe tine, ci și pe cei din jur. 

Problema cea mai mare este supra-aglomerarea spitalelor. Ideea este să nu ne îmbolnăvim prea mulți în același timp, căci medicii sunt puțini, paturile de terapie intensivă sunt puține, aparatele de ventilare și mai puține, iar cu echipamentele de protecție ați citit care e situația în unele locuri. 

Și mai gândiți-vă la ceva: sunt și mulți medici în vârstă sau care au boli cronice. Și nu mă refer doar la cei din spitalele care au pacienți cu COVID-19, ci și la toți ceilalți: medici de familie, ortopezi, diabetologi, cardiologi șamd. Și ei au riscul de a face o formă gravă a bolii, așa că nu mergeți la consultații decât dacă este neapărat nevoie și oricum sunați înainte. Poate că veți primi ajutorul de care aveți nevoie prin telefon sau online. Același lucru este valabil și în cazul farmaciștilor, polițiștilor, angajaților din magazinele alimentare. 

Stați cât mai mult în casă, ieșiți doar dacă e neapărat nevoie și păstrați distanța de cel puțin un metru, nu stați mult lângă o persoană. Plus igiena, care este esențială. Vă rog uitați-vă pe articolul scris de mine anul trecut despre cum să ne spălăm pe mâini și cum să tușim sau să strănutăm corect. Îl găsiți aici. 

Gândiți-vă că puteți fi asimptomatic sau puteți avea niște simptome ușoare, deci să nu știți că aveți COVID-19. Dacă strănutați sau tușiți incorect, în palmă, când sunteți la medicul de familie sau în fața casierei de la supermarket, de exemplu, îi puteți da virusul. Sau dacă apoi puneți palma pe un cărucior de cumpărături și apoi altcineva pune mâna si apoi o duce la față. 

Învățați să strănutați și să tușiți corect! Știu că nu e ușor, și mie mi-a fost greu să mă obișnuiesc, dar dacă suntem atenți și exersăm, vom învăța și ne va intra în reflex. Trebuie doar să vrem. La fel cu dusul mâinii la ochii, gură, nas. Mi se pare cel mai dificil să învățăm să nu ne mai atingem fața (gura, nas, ochi) decât dacă ne-am spălat pe mâini, dar este vital să ne obișnuim și cu asta. 

Și foarte important: spuneți adevărul. Dacă ați venit dintr-o țară în care sunt cazuri, dacă ați intrat în contact cu cineva care are boala sau care e suspect, vă rog spuneți adevărul medicilor. Nu e vina voastră, nu vă condamnă nimeni, dimpotrivă. Spunând adevărul, medicii pot lua măsuri să nu se răspândească virusul. Atât cât pot și ei. Și dacă trebuie să stați în izolare, stați, nu ieșiți din casă, nu intrați în contact cu alți oameni. Gândiți-vă la parinții sau bunicii voștri. Vouă v-ar plăcea ca o persoană care ar putea avea virusul să îi infecteze? Dacă nu, atunci nu faceți nici voi asta.

Dovada că nu trebuie să ne panicăm, ci doar să respectăm niște reguli

Atenție, nu spun să ne panicăm, să devenim paranoia. Știți vorba aia, „a muri de frică”? Sau „de ce ți-e frică nu scapi”? Ideea e NU să stăm cu frica în sân non stop, ci să avem încredere în organismul nostru, că vom fi bine, dar în același timp să respectăm aceste reguli.

Vă invit să citiți articolul în care am demonstrat cu cifre că nu e cazul să ne panicăm. Dacă te infectezi cu noul coronavirus nu înseamnă că o să mori! Nici măcar dacă ești în vârstă și ai boli asociate. Nu toată lumea din această categorie care se îmbolnăvește de COVID-19 va muri, nicidecum!

Vă dau un singur exemplu: în China rata mortalității, astăzi, 18 martie, este 4%. Asta înseamnă că 96% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus trăiesc! E adevărat că în Italia rata e mai mare, aproape 8% (mai exact, 7.95), dar chiar și așa, nu trebuie să intrăm în panică. Ideea este, așa cum spuneam mai sus, să nu ne îmbolnăvim prea mulți în același timp. Frica slăbește sistemul imunitar, deci încredere și responsabilitate! Găsiți mult mai multe cifre care demonstrează că nu trebuie să ne panicăm în articolul „Coronavirus: măsuri de protecție și dovada că nu trebuie să ne panicăm„.

Aveți grijă de voi și de oamenii din jur! Și nu uitați să vă relaxați și să faceți măcar câteva dintre lucrurile pe care le aveați de mult pe listă și nu găseați timpul necesar.

 

 

Sursă featured photo: www.cdc.gov

Print Friendly, PDF & EmailPRINT

Articole din aceeași categorie:

Care este părerea ta? Anulează răspunsul

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Newsletter

Follow me

Facebook
Instagram
You Tube

Articole recente

Dr. Cătălina Crețu: Suplimentele sub formă de spray se asimilează mai bine decât comprimatele 30/09/2020
Pandișpan cu fructe (rețetă cu făină integrală, fără lactate și fără zahăr) 22/09/2020
Unde puteți mânca pizza cu blat integral și pizza vegană în București 28/08/2020
Cele două fețe ale României | Cum putem micșora prăpastia dintre rural și urban 03/08/2020
#CălătoreșteSănătos: 14 cazări cu intrare separată, în mijlocul naturii 02/08/2020
Cazare la căsuțe individuale, în natură | #CălătoreșteSănătos în România 29/07/2020
9 ani de @tinerete.fara.batranete 🙏🏻 9 ani d 9 ani de @tinerete.fara.batranete 🙏🏻 9 ani de @digi24hd 🎉

Au fost cu de toate: cu multă muncă, pasiune, cu prietenie, durere, lacrimi, dar și cu multe bucurii si recunoștință. Sper că v-am inspirat să faceți schimbări către un stil de viață echilibrat🙏🏻 De fapt știu din mesajele voastre că am făcut asta și o să o facem în continuare🤗 

Vă mulțumesc din suflet tuturor celor care ne urmăriți🙏🏻, le mulțumesc invitaților pentru informațiile împărtășite🙏🏻, tuturor colegilor mei care au contribuit în acești ani la realizarea emisiunii🙏🏻, dar și colegilor de la Știri și de la toate celelalte departamente Digi24, pentru munca lor de zi cu zi🙏🏻 La mulți ani!🎉

#digi24 #tineretefarabatranete #tvstation #tvshow #healthshow #healthinspiration #healthtips #izabelapanescu
Am făcut scuba diving🎉🙏🏻🤿 Încă nu-m Am făcut scuba diving🎉🙏🏻🤿 Încă nu-mi vine să cred! Tot mă gândesc dacă nu cumva a fost un vis🐠🦑🐟 A fost cea mai tare experiență ever! În anii ăștia am învățat să schiez, am făcut parasailing, m-am dat și pe tobogan cu apă o dată (tot ca să îmi înving frica), dar nu se compară nimic cu scuba. Ce e sub apă e incredibil! Nu poate fi descris în cuvinte. 

Imaginați-vă că eu nu știu să înot, îmi e frică să stau în apă și erau valuri mărișoare. Plus că sunt super friguroasă și apa e rece. Nu am intrat până acum decât puțin, cu picioarele. But I DID IT🎉🎉🎉 Și nu scriu asta ca să mă laud, ci ca să vă inspir și să vă dau încredere că se poate! Mi-au trecut un milion de gânduri prin cap, am avut multe frici, dar le-am depășit treptat. 

Promit că vă povestesc mai multe zilele următoare, când vom primi și pozele underwater🐟🦑🐠

Am pus și două video-uri de la început, când mă acomodam cu apa și echipamentul➡️➡️➡️

#scubadiving #calatorestesanatos #scubadive #firsttimescubadiving #egypt #redsea #redseascubadiving #hurghada
Viața acvatică e fabuloasă🙏🏻 Am tras c Viața acvatică e fabuloasă🙏🏻 Am tras cu ochiul deocamdată printr-un seascope, adică un vas care are niște geamuri-lupă. Dați swipe➡️ și o să vedeți cum am admirat coralii și peștișorii. Ei erau la 20 de metri adâncime, dar îi vedeam ca și cum treceam pe lângă ei. 

Evident că organizatorii au făcut și spectacol: unul dintre ei se scufundă, le dă peștilor mâncare și astfel vin foarte mulți la geamuri. 

Tot pentru a admira coralii și peștii, există și varianta cu submarinul. Părerile sunt împărțite: unii oameni spun că e mai fain cu seascope-ul, alții cu submarinul. Nouă chiar ne-a plăcut cu seascope-ul, dar nu pot face comparație, pentru că nu am fost cu submarinul. Despre varianta asta a scris @daddycool.ro - el și @ana_novic au fost acum câteva zile cu copiii - găsiți o postare la ei în feed despre submarin. 

Excursia cu seascope-ul durează 2 ore (plus transferul hotel-port-hotel) și e foarte fain că se face și o pauză de 10-15 minute pentru snorkeling, de care noi nu am știut:( Deci dacă mergeți cu seascope-ul neapărat să vă luați coatumul de baie, prosopul și echipamentul de snorkeling. 

Am intrebat dacă cei mai mulți corali sunt morți, pentru că erau foarte puțini colorați. Mi-au spus că o parte sunt morți, i-am întrebat dacă din cauza poluării, dar nu păreau să știe prea multe. Am citit apoi mai multe articole și văd că in ultimii ani s-au luat ceva măsuri pentru protejarea lor. Nu știu dacă suficiente, dar măcar s-au luat. Și mă mai bucur că perioada asta de pandemie, deși pentru turism a fost și este încă un dezastru, pentru viața marină cu siguranță a fost o binecuvântare. 

#CălătoreșteSănătos #multumesc #recunostinta #acvaticlife #grateful #gratitude #thankyou #seascope #hurghadaseascope #hurghada #hurghadaegypt #egypt #coralreef #redseacorals #redseacoralreef #redsea #redseafishes
Am ajuns pe o insulă exotică, dar la 3 ore de Am ajuns pe o insulă exotică, dar la 3 ore de mers cu avionul de București😉 Insula Giftun din Egipt arată așa cum vezi în fotografiile din Maldive, Zanzibar sau alte destinații exotice. E un loc superb, în care se ajunge dacă ești în vacanță în Hurghada și iei o excursie opțională (se numește Orange Bay sau Giftun). DAR din punctul meu de vedere merită să mergi aici doar în anumite condiții:
➡️ dacă ești în Egipt în sezon și poți intra în apă. Noi am intrat doar puțin cu picioarele, pentru că este destul de rece. Sunt și oameni mai curajosi, dar am vazut foarte, foarte puțini în apă. 
➡️ dacă vrei să faci snorkeling sau să te dai cu banana/canapeaua:) Asta pentru că oprirea la Orange Bay este de doar 2 ore, iar alte două opriri sunt pentru a vedea Marea Barieră de Corali din Marea Roșie ori pentru sporturi nautice. 

Pe scurt, dacă mergi în perioada asta, când la Orange Bay nu prea poți intra în apă, și nici snorkeling nu faci, și nici cu banana nu te dai, nu prea merită oboseala, banii, poluarea. Noi am plecat la 7:30 dimineața de la hotel și am ajuns înapoi la 18:30 (asta și pentru că hotelul nostru e departe de port).

❗️Snorkeling să știți că fac foarte mulți oameni și în perioada asta - toți spun că apa e ok, că e rece doar puțin când intri și adevărul este că are aproximativ 21 de grade, deci e ok pentru scufundări. Noi nu am îndrăznit, pentru că ne bătuse vântul toată ziua, eu nu știu să înot și erau valuri din cauza vântului care se întețise. Dar prietenul nostru Vlad a salvat onoarea grupului🤿👏🏼🤿

Pe de altă parte, când am văzut peisajele acelea superbe și Bariera de Corali (ce puteam vedea la suprafață, căci în jos nu am intrat), iar deasupra lor atâtea bărci care poluează și deranjează mediul marin... M-am întristat... Nu știu dacă se face ceva pentru a proteja aceste minuni ale naturii... Sper că se face... Si acesta este un motiv pentru care spun că nu are rost să mergi atâta drum doar pentru a sta 2 ore la Orange Bay. 

#CălătoreșteSănătos #lovetraveling #orangebay #egypt
Cu rochița asta superbă #madeinro vă aștep Cu rochița asta superbă #madeinro vă aștept mâine la emisiune😉 Și cu două invitate de la care aflăm o mulțime de informații utile: 
🎤 Doamna Neli Pfeiffer, specialist in terapii cosmetice apicole, ne spune cum putem folosi mierea, propolisul, lăptișorul de matcă sau veninul de albine pentru a avea un ten frumos și sănătos.
🎤 Dr. Elena Dragomir, medic primar medicină fizică, recuperare și balneologie, ne spune totul despre terapiile balneare de la Băile Govora. 

Vă așteptăm mâine (sâmbătă), de la ora 17:30, la @tinerete.fara.batranete 

PS: rochița o găsiți la @district_24_showroom 💛

#madeinro #romaniandesigner #lovemadeinro #wearmadeinro #izabelapanescu #tineretefarabatranete #digi24
Deși mănânc echilibrat, în ultimii ani am tot Deși mănânc echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut și perioade cu reflux și greață, inclusiv trezit noaptea din somn din cauza asta. Am încercat eu să îmi dau seama ce nu îmi priește, dar parcă tot era o verigă lipsă, mai ales că mă simțeam mai mereu obosită, aveam probleme cu somnul, nasul uscat și înfundat mai mereu. 

Știam de mult timp că o posibilă cauză poate fi intoleranța la anumite alimente, dar abia la finalul anului trecut am reușit să fac analiza, iar rezultatele arată intoleranțe la 17 alimente. Sau mai bine spus alergii alimentare întârziate, pentru că asta depistează testul ImuPro, pe care l-am făcut eu și Ionuț. Soțul meu are doar patru alimente de exclus, numai că are și intoleranță la histamină, care se găsește în foarte multe alimente, printre care banane, vinete, roșii, brânză, vin roșu. Iar eu am inclusiv la alimente considerate sănătoase, precum migdale, caju, ceapă, mure.

Sunt multe de povestit, urmează un consult la medic, apoi să excludem alimentele o perioadă și să le reintroducem treptat, plus suplimente pentru susținerea organismului. Promit să vă povestesc mai multe pe parcurs, în special în Stories, dar și pe site. 

Voi face curând și un interviu cu dr. @cezarina_matei despre intoleranțe și alergii alimentare întârziate. Dacă aveți întrebări, le puteți lăsa în comentarii. 

Despre testul ImuPro găsiți mai multe informații pe www.testedebine.ro @teste_de_bine 

Atenție, această postare nu ține loc de consult la medic. Dacă aveți probleme de sănătate, cereți părerea unui medic. În același timp, țineți minte că e esențială depistarea cauzelor, nu doar tratarea simptomelor. Și că e nevoie de o abordare complexă când sunt dezechilibre în organism, iar de multe ori cauzele sunt multiple, nu e una singură.
Voi ce ați făcut bun în weekend? Eu mă laud cu Voi ce ați făcut bun în weekend? Eu mă laud cu acest mic dejun colorat, sățios și #nowaste 🌏 Știu că nu pare ceva special, dar pentru mine este☺️

Aveam în frigider cotoarele de la ciupercile folosite joi seara la orez, plus niște ruccola și praz care se cam ofiliseră, așa că am făcut rapid o omletă. Am păstrat frunzele mai fresh din ruccola si am făcut o salată cu ridichi, am mai pus niște gogoșari alături, pâine integrală făcută de mama mea și gata! De fapt am mai făcut ceva: ceai de sunătoare, pe care eu îl adooor💛 Mă duce direct în copilărie💛

#RețeteleIzabelei #micdejun #micdejunsanatos #micdejunechilibrat #omletă #alegerisanatoase #niciomasafaralegume #niciomasafaraverde #fararisipa #fărărisipă #fararisipaalimentara #risipaalimentara #nowastemeal #nowastedfood #healthybreakfastideas
Idee de mic dejun: pastă de măsline kalamata. No Idee de mic dejun: pastă de măsline kalamata. Noi am mâncat-o cu spanac, ridichi și usturoi. Rețeta este pe site, scrisă de Ionuț acum câțiva ani:) Am pus link în bio⬆️

Am mai mâncat zacuscă de ciuperci făcută de mama mea, dar tot alături de legume crude. Am suplimentat farfuria de vreo trei ori cu spanac și usturoi😁 V-am mai zis că facem un tratament pentru deparazitare, iar paraziților intestinali nu le place deloc usturoiul😉 

#RețeteleIzabelei #masline #retetesanatoase #retete #retetesimple #retetevegane #reteterapide #retetedepost #micdejun #micdejunsanatos #micdejunechilibrat #micdejunsănătos #micdejundelicios #alegerisanatoase #alegerisănătoase #healthyfood #healthyrecipes #healthychoices
Știu că nu e o poză “demnă” de Instagram, Știu că nu e o poză “demnă” de Instagram, dar trebuie neapărat să faceți piure cu ulei de dovleac și puțin usturoi. E delicioooos💛 Și e perfect pentru persoanele care au paraziți intestinali😉

Noi facem o cură de deparazitare și, pe lângă tratament, trebuie să mâncăm usturoi și dovleac. Plus că nu avem voie lactate, printre altele. De asta l-am făcut așa astăzi și am rămas surprinsă cât de bun este! 

Încercați-l și dați-mi un semn dacă vă place. Puteți folosi și alt tip de ulei, numai să fie presat la rece și să vă placă gustul. 

#RețeteleIzabelei #alegerisanatoase  #faralactate  #retetefaralactate

Acesta este un blog personal. Opiniile sunt ale mele, nu ale angajatorului, colaboratorilor sau partenerilor mei. Articolele și fotografiile pot fi preluate doar cu acordul meu. Mulțumesc!

 

Copyright 2014-2018. Toate drepturile rezervate.

Facebook
Instagram
You Tube
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea
Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare, precum și pentru asigurarea unor functionalități. Politica Cookies.
SUNT DE ACORD