Izabela PănescuIzabela Pănescu
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea

Coronavirus: măsuri de protecție și dovada că nu trebuie să ne panicăm

Izabela2020-03-18T17:07:19+02:00

Coronavirus: De ce nu ar trebui să ne panicăm

Farmacii rămase fără măști, magazine golite de mâncare, chinezi stigmatizați. Îmi povestea ieri o colegă cum băiatul ei a sunat-o îngrozit, pentru că trecuseră doi chinezi pe lângă el în parc. Este o panică generalizată legată de coronavirus și cred că nu exagerez când spun că NU ÎȘI ARE ROSTUL. Sigur că este trist ce se întâmplă, sigur că e important să luăm niște măsuri și să fim precauți (aveți mai jos o listă cu sfaturile OMS), dar nu e deloc bine să ne panicăm în așa hal.

Și nu spun asta doar așa, nu sunt doar vorbe, ci vă demonstrez cu cifre de la Organizația Mondială a Sănătății:

Ieri, adică pe 24 februarie 2020, erau confirmate 79.331 de cazuri la nivel global, iar decese 2.618. Facem un calcul simplu și rezultă că 3,3% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus au murit. Repet: 3,3%! Asta înseamnă că 96,7% dintre persoanele infectate erau în viață.

Dacă e să calculăm rata mortalității în afara Chinei, știți cât este? 1.1! Dintre toți oamenii infectați cu noul coronavirus în 29 de țări (deci fără China), doar 1.1% au murit.

Este, bineînțeles, regretabil, ar fi minunat să fie 0, dar nici să ne panicăm ca și cum toți cei infectați au murit. (am calculat pe baza cifrelor de la OMS, de aici)

LATER EDIT 18 martie China: rata mortalității a crescut la 4%, dar din nou spun să vedem cifrele și altfel: 96% dintre cei infectați trăiesc.

LATER EDIT 18 martie Italia: Astăzi la ora 17:00 rata mortalității în Italia este 7.95%, conform cifrelor de pe worldometer.info. Mai mult de dublu față de China. Dar atenție, asta înseamnă că restul de 92.05% trăiesc. Dintre cazurile active astăzi (26.062), 92% au forme ușoare, iar 8% sunt în stare gravă. Din nou spun, e puțin, n-o să murim toți din asta, dar o să moară mai mulți oameni dacă ne îmbolnăvim prea mulți în același timp. Cei 8% din Italia înseamnă 2.060 de oameni, deci prea mult pentru câte locuri sunt la terapie intensivă.

Mai multe decese provocate de gripa obișnuită decât de coronavirus

Tot la nivel global, haideți să facem o comparație cu gripa obișnuită: estimările OMS arată că între 3 și 5 milioane de oameni se îmbolnăvesc de gripă, iar numărul persoanelor care mor de gripă în fiecare an este între 290.000 și 650.000. În cazul COVID-19 avem până acum 2.618 morți. 

Este adevărat, cifrele pentru gripa normală sunt pentru un sezon întreg, iar în cazul noului coronavirus au trecut doar 2 luni. Este la fel de adevărat că virusul este unul nou, despre care se știu încă puține lucruri, nu e totul așa sigur ca la gripă, dar chiar și așa nu are rost să ne panicăm. Panica nu aduce nimic bun. 

Se mai spune și că noul coronavirus este mai contagios, deci se răspândește mai ușor și mai repede, dar încă nu se știe sigur dacă este adevărat. (am luat informațiile și cifrele despre gripă versus COVID-19 de aici și de aici)

Pe de altă parte, răspândirea depinde și de noi, dacă suntem responsabili și avem grijă la măsurile de igienă în primul rând, dar și dacă evităm aglomerațiile în cazul în care se declară epidemie. Și sigur că depinde și de autorități, de cum o să aibă grijă ce persoane intră în țară și dacă stau sau nu în izolare la domiciliu, dar și să se asigure că medicii au ce le trebuie în spitale, nu așa cum s-a întâmplat la Colectiv.

Mai este ceva ce se spune pe social media: că poate nu sunt raportate toate decesele. Nu zic nu, e posibil, dar oare nu ne mai infectăm dacă intrăm în nebunia și în panica asta?

81% dintre persoanele infectate au avut forme ușoare

UPDATE: am primit răspuns de la reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, atât de la sediul central din Geneva, cât și de la biroul din România. De fapt sunt mai multe răspunsuri, așa că le adaug aici și le mulțumesc pe această cale pentru promptitudine!

Este această boală de trei ori mai contagioasă decât gripa?

OMS: „Dacă prin de trei ori mai contagioasă înțelegeți că boala COVID-19 ar putea infecta de trei ori mai multe persoane, nu este corect. Se estimează că anual sunt în jur de un milion de cazuri de gripă, iar în acest moment sunt în jur de 80.000 de cazuri de coronavirus confirmate de la începutul anului.”

Dar pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății am găsit alte cifre referitoare la gripă: scrie că anual se îmbolnăvesc de gripă între 3 și 5 milioane de oameni. Care sunt cifrele corecte până la urmă?

OMS: „Ambele estimări sunt corecte. Este vorba despre ani diferiți.”

Iar dacă vorbim despre mortalitate, este aceasta mai mare sau mai mică decât în cazul gripei sezoniere?

OMS: „Nu putem estima cât la sută din infecții au fost mortale, pentru că nu știm exact câte persoane au fost infectate – multe dintre infecții au fost blânde. Este o boală nouă și aflăm lucruri noi mereu. Conform informațiilor pe care le avem deja, 81% dintre persoane par să aibă o formă blândă, în jur de 14% se pare că progresează către forme severe, iar 5% sunt critice.

Din cel mai amplu studiu epidemiologic făcut până acum, cel al Centrului Chinez pentru Controlul Bolilor, se pare că numărul deceselor variază în funcție de severitatea bolii: 81% dintre persoane au avut o formă blândă, cu 2.3% rata de deces, în timp ce în cazurile mai severe mortalitatea a fost mai mare. Pare a fi similară cu mortalitatea cauzată de gripa obișnuită.”

Dacă nu pare a fi mai periculoasă decât gripa, atunci de ce s-au luat așa măsuri drastice în China și apoi peste tot în lume?

OMS: „La început nimeni nu știa ce știm acum. Atât situația, cât și cunoștințele noastre despre acest virus au evoluat rapid. Era vorba despre un virus nou, fără tratament sau vaccin, deci diferit de al gripei obișnuite, care are și tratament, și vaccin. Astfel de măsuri luate la început pot amâna vârful unei epidemii, pot amâna răspândirea cazurilor și astfel autoritățile câștigă timp pentru măsuri suplimentare.”

UPDATE 2: la emisiunea Tinerețe fără bătrânețe am realizat un interviu în exclusivitate cu Miljana Grbic, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România. Îl găsiți aici.

Dacă ai coronavirus nu înseamnă neapărat că o să mori!

Ar trebui menționat peste tot pe unde se răspândește panica și că majoritatea oamenilor care au murit aveau probleme de sănătate înainte să contacteze virusul. În plus, riscul crește odată cu vârsta.

Un raport al Centrului Chinez pentru Controlul Bolilor arată, atenție, nu vârsta și bolile preexistente ale chinezilor care au murit din cauza noului coronavirus, ci cât la sută din totalul persoanelor infectate, de o anumită vârstă sau cu o anumită boală preexistentă, au decedat. Au analizat cazurile din China până la 11 februarie: 44.672 de cazuri confirmate, din care 1.023 de morți. (raportul este aici).

Cele mai grăitoare cifre sunt următoarele: dintre persoanele confirmate cu noul coronavirus, care nu aveau nicio boală preexistentă, doar 0.9% au murit.

Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc, urmate de diabet și boli respiratorii cronice, dar atenție! Dacă aveți aceste boli nu înseamnă că veți muri! Cifrele acestui raport arată că 10.5% dintre cei care aveau o boală cardiovasculară și au contactat noul coronavirus au murit. În cazul diabetului, 7.3% dintre cei care aveau dinainte această boală au murit, deci nu intrați în panică dacă aveți aceste boli și se confirmă și infecția cu noul coronavirus.

Cât despre vârstă, am pus mai jos tabelul care arată cât la sută dintre persoanele infectate au murit, pe categorii de vârstă. Încă o dată vă atrag atenția: tabelul nu arată că 14.8% dintre persoanele care au decedat aveau peste 80 de ani, ci arată că dintre toate persoanele peste 80 de ani care au fost confirmate cu coronavirus, 14.8% au murit. Asta înseamnă că 85.2% dintre persoanele peste 80 de ani infectate cu noul coronavirus AU SCĂPAT, TRĂIESC.

Și așa cum se vede la finalul tabelului, între cei care au murit în China până pe 11 februarie nu au fost deloc copii cu vârste între 0 și 9 ani.

Sfaturi pentru a ne proteja de coronavirus

Putem lua măsuri, dar să nu exagerăm. Frica slăbește sistemul imunitar, așa că haideți să nu ne panicăm. Asta nu înseamnă să nu facem nimic. Nicio extremă nu e bună:) Iată ce măsuri putem lua:

SĂ NE SPĂLĂM MAI DES PE MÂINI

Apă și săpun, deci spălat pe mâini ceva mai des decât înainte. Nici aici să nu facem o isterie și să ne spălăm pe mâini la fiecare 5 minute. Am zis mai des, pentru că am eu o vagă bănuială că puțini oameni se spală pe mâini așa cum ar trebui. Am scris anul trecut un articol complet despre cum recomandă OMS să ne spălăm corect pe mâini, aici. 

Organizația Mondială a Sănătății a inclus la recomandări și gelurile dezinfectante pe bază de alcool, pentru situațiile în care nu aveți la îndemână apă și săpun.

SĂ NU ATINGEM NASUL, GURA, OCHII

Această măsură este valabilă oricând, nu doar în cazul coronavirus. Poate cu ocazia aceasta ne vom obișnui să nu mai atingem cu mâna gura, nasul, ochii. Eu recunosc că fac asta foarte des. De ce nu este bine? Pe mâini putem avea virusuri sau bacterii, care pot pătrunde în organism dacă atingem fața.

SĂ NU INTRĂM ÎN CONTACT CU PERSOANE CARE AU FEBRĂ, TUȘESC SAU STRĂNUTĂ

Este adevărat că e cam greu să faci asta, pentru că nu ai de unde să știi dacă o persoană din metrou sau din magazin are febră, iar dacă deja a tușit nu mai ai ce să faci. Aici intervine responsabilitatea fiecăruia dintre noi: o persoană responsabilă rămâne acasă dacă are simptome.

Tot despre responsabilitate vorbim și în cazul persoanelor care vin din zone unde există coronavirus confirmat. Teoretic trebuie să stea 14 zile în izolare sau în carantină. Dacă sunt în carantină în spații puse la dispoziție de autorități, ar trebui să fie în regulă, dar pe cei care stau la domiciliu nu știu dacă îi verifică cineva. Așadar, ar trebui ca aceste persoane chiar să stea în casă, pentru că poate au luat virusul și nu știu, încă nu au simptome, deci nu este de glumă.

Am auzit cu urechile mele un primar, nu mai știu de unde, care trebuia să stea acasă în izolare și spunea că i se pare exagerată măsura, pentru că el se simte bine, nu are niciun simptom. Din punctul meu de vedere și evident și al autorităților, nu este deloc o exagerare. Poate că nu are nimic și ar fi minunat să fie așa, dar nu mai bine prevenim decât să tratăm? Plus că e vorba despre riscul de a-i îmbolnăvi și pe alții, deci haideți să fim responsabili.

SĂ PĂSTRĂM DISTANȚA

Organizația Mondială a Sănătății recomandă să păstrăm distanța de cel puțin 1 metru între noi și alte persoane, în special cele care tușesc, strănută și au febră. Din nou, e cam greu să faci asta, dacă trebuie să mergi cu autobuzul, metroul, la cumpărături, la serviciu, la școală, dar putem evita aglomerațiile. Este, de fapt, o măsuri recomandată de medici și pentru că este sezon de gripă, deci nu e ceva neobișnuit sau care să ne panicheze.

Poate persoanele la risc, adică vârstnicii, mai ales dacă au și boli cronice, ar fi bine să aibă grijă, să evite aglomerațiile și drumurile inutile, în special dacă vor apărea cazuri la noi în țară. De fapt, să evite oricum, pentru că suntem în sezon de gripă, să nu uităm asta.

SĂ STRĂNUTĂM ȘI SĂ TUȘIM CORECT

Cei mai mulți oameni pun mâna la gură atunci când tușesc sau strănută. Este greșit, pentru că astfel virusul rămâne pe palmă, apoi poți da mâna cu cineva sau poți atinge obiecte pe care vor pune și alți oameni mâna, deci vor lua și ei virusul. Corect se strănută fie într-un șervețel de unică folosință, care se aruncă imediat, fie în interiorul cotului. Și nu uitați să vă spălați din nou pe mâini după ce ați tușit sau strănutat.

CÂND SĂ PURTĂM MASCĂ

S-a creat o isterie și cu măștile de protecție, dar ele sunt recomandate în special în cazul persoanelor cu simptome, pentru a-i proteja pe cei din jur. Mai sunt recomandate dacă aveți pe cineva în familie cu febră sau alte simptome. Sigur că dacă te simți mai în siguranță dacă porți mereu mască, nu e o problemă să faci asta, chiar dacă nu ai simptome, rău nu face, dar să nu uităm de celelalte măsuri. Dacă purtăm masca nu înseamnă că suntem protejați 100%. În plus, masca trebuie schimbată, deci nu știu dacă are rost să facem așa isterie și așa risipă până la urmă.

SĂ EVITĂM CONSUMUL DE CARNE CRUDĂ SAU PREPARATĂ PUȚIN

Organizația Mondială a Sănătății spune: „Este probabil ca o sursă de origine animală dintr-o piață de animale vii din China să fie responsabilă pentru unele dintre primele infecții umane raportate. Pentru a vă proteja atunci când mergeți în astfel de piețe, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele. Trebuie evitat consumul de produse crude sau negătite de origine animală. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente nepreparate, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.”

Care sunt simptomele infectării cu coronavirus

Simptomele seamănă cu cele ale unei răceli sau ale unei gripe: febră, tuse, durere în gât, nas care curge, dificultăți în respirație. Atenție, dacă aveți aceste simptome, nu vă panicați! Poate fi o simplă răceală sau o gripă obișnuită.

Doar dacă ați fost în zonele afectate sau ați intrat în contact cu persoane care au fost acolo ar trebui luate măsuri mai speciale: sunați la 112 sau la Direcția de Sănătate Publică. NU mergeți la spital sau la medicul de familie, pentru că așa răspândiți virusul, dacă el există.

UPDATE: a fost creată o linie Telverde la care puteți suna dacă vreți să aflați informații despre noul coronavirus: 0800 800 358 (programul este zilnic între orele 8:00 și 23:00). Atenție! Dacă aveți probleme de sănătate sau suspectați că sunteți infectat, sunați la 112.

Dar și în cazul în care ați intrat în contact cu cineva, nu vă alarmați. Haideți să ne liniștim și să lăsăm frica și panica. Ne face mai bine liniștea, iubirea, zâmbetul, deci faceți activități care vă binedispun, aveți un stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, mișcare, odihnă, urmați sfaturile legate de igienă și nu mai citiți/ascultați știri care pun accentul pe senzațional și care panichează. 

 

 

Sursa featured photo: www.pexels.com

Print Friendly, PDF & EmailPRINT

Articole din aceeași categorie:

Comments (2)

  • Babutiu Stefan Reply

    Parerea mea e ca sunteti o diletanta cu ifose de mare specialista. Din simptomele enumerate de Dvs. unele sunt gresite. Cand incercati sa minimalizati pericolul acestei boli, nu stiti care pot fi urmarile sale. Daca ati citi articolele privind gripa spaniola din 1918, ati vedea pana unde poate ajunge mortalitatea unei boli contagioase similare, necontrolate, fiindca in 1918, dupa Marele Razboi, nimeni nu stia cum sa faca fata acetei pandemii. Si nu suntem departe de aceeasi situatie. Faceti niste calcule puerile, care pot impresiona persoanele ignorante, sa nu zic mai rau, dar care, din pacate, predomina in tara noastra.
    Parca ati fi a doua Olivia Steer, marea antivaccinista. Sau poate si Dvs. sunteti contra vaccinelor.
    Pentru cuno;tin’a Dvs. va propun sa cititi articolul de pe Wikipedia, in limba engleza, despre gripa spaniola. Doar tastati: Spanish flu, Wikipedia.

    25/02/2020 at 20:22
  • Ilcenco radu Reply

    Felicitari pt. articol.Cloude Bernard spunea ca microbul e nimic MEDIUL intern este totul ” Alerta GLOBALA —si RIPOSTA locala conteaza.Pe langa socioprotectie ,populatia sa invete de la medicii umani ,medicii veterinari,biologi ,farmacistisi alti naturalisi,cum se face CITOPROTECTIA.

    26/02/2020 at 21:11

Care este părerea ta? Anulează răspunsul

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Newsletter

Follow me

Facebook
Instagram
You Tube

Articole recente

Dr. Cătălina Crețu: Suplimentele sub formă de spray se asimilează mai bine decât comprimatele 30/09/2020
Pandișpan cu fructe (rețetă cu făină integrală, fără lactate și fără zahăr) 22/09/2020
Unde puteți mânca pizza cu blat integral și pizza vegană în București 28/08/2020
Cele două fețe ale României | Cum putem micșora prăpastia dintre rural și urban 03/08/2020
#CălătoreșteSănătos: 14 cazări cu intrare separată, în mijlocul naturii 02/08/2020
Cazare la căsuțe individuale, în natură | #CălătoreșteSănătos în România 29/07/2020
9 ani de @tinerete.fara.batranete 🙏🏻 9 ani d 9 ani de @tinerete.fara.batranete 🙏🏻 9 ani de @digi24hd 🎉

Au fost cu de toate: cu multă muncă, pasiune, cu prietenie, durere, lacrimi, dar și cu multe bucurii si recunoștință. Sper că v-am inspirat să faceți schimbări către un stil de viață echilibrat🙏🏻 De fapt știu din mesajele voastre că am făcut asta și o să o facem în continuare🤗 

Vă mulțumesc din suflet tuturor celor care ne urmăriți🙏🏻, le mulțumesc invitaților pentru informațiile împărtășite🙏🏻, tuturor colegilor mei care au contribuit în acești ani la realizarea emisiunii🙏🏻, dar și colegilor de la Știri și de la toate celelalte departamente Digi24, pentru munca lor de zi cu zi🙏🏻 La mulți ani!🎉

#digi24 #tineretefarabatranete #tvstation #tvshow #healthshow #healthinspiration #healthtips #izabelapanescu
Am făcut scuba diving🎉🙏🏻🤿 Încă nu-m Am făcut scuba diving🎉🙏🏻🤿 Încă nu-mi vine să cred! Tot mă gândesc dacă nu cumva a fost un vis🐠🦑🐟 A fost cea mai tare experiență ever! În anii ăștia am învățat să schiez, am făcut parasailing, m-am dat și pe tobogan cu apă o dată (tot ca să îmi înving frica), dar nu se compară nimic cu scuba. Ce e sub apă e incredibil! Nu poate fi descris în cuvinte. 

Imaginați-vă că eu nu știu să înot, îmi e frică să stau în apă și erau valuri mărișoare. Plus că sunt super friguroasă și apa e rece. Nu am intrat până acum decât puțin, cu picioarele. But I DID IT🎉🎉🎉 Și nu scriu asta ca să mă laud, ci ca să vă inspir și să vă dau încredere că se poate! Mi-au trecut un milion de gânduri prin cap, am avut multe frici, dar le-am depășit treptat. 

Promit că vă povestesc mai multe zilele următoare, când vom primi și pozele underwater🐟🦑🐠

Am pus și două video-uri de la început, când mă acomodam cu apa și echipamentul➡️➡️➡️

#scubadiving #calatorestesanatos #scubadive #firsttimescubadiving #egypt #redsea #redseascubadiving #hurghada
Viața acvatică e fabuloasă🙏🏻 Am tras c Viața acvatică e fabuloasă🙏🏻 Am tras cu ochiul deocamdată printr-un seascope, adică un vas care are niște geamuri-lupă. Dați swipe➡️ și o să vedeți cum am admirat coralii și peștișorii. Ei erau la 20 de metri adâncime, dar îi vedeam ca și cum treceam pe lângă ei. 

Evident că organizatorii au făcut și spectacol: unul dintre ei se scufundă, le dă peștilor mâncare și astfel vin foarte mulți la geamuri. 

Tot pentru a admira coralii și peștii, există și varianta cu submarinul. Părerile sunt împărțite: unii oameni spun că e mai fain cu seascope-ul, alții cu submarinul. Nouă chiar ne-a plăcut cu seascope-ul, dar nu pot face comparație, pentru că nu am fost cu submarinul. Despre varianta asta a scris @daddycool.ro - el și @ana_novic au fost acum câteva zile cu copiii - găsiți o postare la ei în feed despre submarin. 

Excursia cu seascope-ul durează 2 ore (plus transferul hotel-port-hotel) și e foarte fain că se face și o pauză de 10-15 minute pentru snorkeling, de care noi nu am știut:( Deci dacă mergeți cu seascope-ul neapărat să vă luați coatumul de baie, prosopul și echipamentul de snorkeling. 

Am intrebat dacă cei mai mulți corali sunt morți, pentru că erau foarte puțini colorați. Mi-au spus că o parte sunt morți, i-am întrebat dacă din cauza poluării, dar nu păreau să știe prea multe. Am citit apoi mai multe articole și văd că in ultimii ani s-au luat ceva măsuri pentru protejarea lor. Nu știu dacă suficiente, dar măcar s-au luat. Și mă mai bucur că perioada asta de pandemie, deși pentru turism a fost și este încă un dezastru, pentru viața marină cu siguranță a fost o binecuvântare. 

#CălătoreșteSănătos #multumesc #recunostinta #acvaticlife #grateful #gratitude #thankyou #seascope #hurghadaseascope #hurghada #hurghadaegypt #egypt #coralreef #redseacorals #redseacoralreef #redsea #redseafishes
Am ajuns pe o insulă exotică, dar la 3 ore de Am ajuns pe o insulă exotică, dar la 3 ore de mers cu avionul de București😉 Insula Giftun din Egipt arată așa cum vezi în fotografiile din Maldive, Zanzibar sau alte destinații exotice. E un loc superb, în care se ajunge dacă ești în vacanță în Hurghada și iei o excursie opțională (se numește Orange Bay sau Giftun). DAR din punctul meu de vedere merită să mergi aici doar în anumite condiții:
➡️ dacă ești în Egipt în sezon și poți intra în apă. Noi am intrat doar puțin cu picioarele, pentru că este destul de rece. Sunt și oameni mai curajosi, dar am vazut foarte, foarte puțini în apă. 
➡️ dacă vrei să faci snorkeling sau să te dai cu banana/canapeaua:) Asta pentru că oprirea la Orange Bay este de doar 2 ore, iar alte două opriri sunt pentru a vedea Marea Barieră de Corali din Marea Roșie ori pentru sporturi nautice. 

Pe scurt, dacă mergi în perioada asta, când la Orange Bay nu prea poți intra în apă, și nici snorkeling nu faci, și nici cu banana nu te dai, nu prea merită oboseala, banii, poluarea. Noi am plecat la 7:30 dimineața de la hotel și am ajuns înapoi la 18:30 (asta și pentru că hotelul nostru e departe de port).

❗️Snorkeling să știți că fac foarte mulți oameni și în perioada asta - toți spun că apa e ok, că e rece doar puțin când intri și adevărul este că are aproximativ 21 de grade, deci e ok pentru scufundări. Noi nu am îndrăznit, pentru că ne bătuse vântul toată ziua, eu nu știu să înot și erau valuri din cauza vântului care se întețise. Dar prietenul nostru Vlad a salvat onoarea grupului🤿👏🏼🤿

Pe de altă parte, când am văzut peisajele acelea superbe și Bariera de Corali (ce puteam vedea la suprafață, căci în jos nu am intrat), iar deasupra lor atâtea bărci care poluează și deranjează mediul marin... M-am întristat... Nu știu dacă se face ceva pentru a proteja aceste minuni ale naturii... Sper că se face... Si acesta este un motiv pentru care spun că nu are rost să mergi atâta drum doar pentru a sta 2 ore la Orange Bay. 

#CălătoreșteSănătos #lovetraveling #orangebay #egypt
Cu rochița asta superbă #madeinro vă aștep Cu rochița asta superbă #madeinro vă aștept mâine la emisiune😉 Și cu două invitate de la care aflăm o mulțime de informații utile: 
🎤 Doamna Neli Pfeiffer, specialist in terapii cosmetice apicole, ne spune cum putem folosi mierea, propolisul, lăptișorul de matcă sau veninul de albine pentru a avea un ten frumos și sănătos.
🎤 Dr. Elena Dragomir, medic primar medicină fizică, recuperare și balneologie, ne spune totul despre terapiile balneare de la Băile Govora. 

Vă așteptăm mâine (sâmbătă), de la ora 17:30, la @tinerete.fara.batranete 

PS: rochița o găsiți la @district_24_showroom 💛

#madeinro #romaniandesigner #lovemadeinro #wearmadeinro #izabelapanescu #tineretefarabatranete #digi24
Deși mănânc echilibrat, în ultimii ani am tot Deși mănânc echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut și perioade cu reflux și greață, inclusiv trezit noaptea din somn din cauza asta. Am încercat eu să îmi dau seama ce nu îmi priește, dar parcă tot era o verigă lipsă, mai ales că mă simțeam mai mereu obosită, aveam probleme cu somnul, nasul uscat și înfundat mai mereu. 

Știam de mult timp că o posibilă cauză poate fi intoleranța la anumite alimente, dar abia la finalul anului trecut am reușit să fac analiza, iar rezultatele arată intoleranțe la 17 alimente. Sau mai bine spus alergii alimentare întârziate, pentru că asta depistează testul ImuPro, pe care l-am făcut eu și Ionuț. Soțul meu are doar patru alimente de exclus, numai că are și intoleranță la histamină, care se găsește în foarte multe alimente, printre care banane, vinete, roșii, brânză, vin roșu. Iar eu am inclusiv la alimente considerate sănătoase, precum migdale, caju, ceapă, mure.

Sunt multe de povestit, urmează un consult la medic, apoi să excludem alimentele o perioadă și să le reintroducem treptat, plus suplimente pentru susținerea organismului. Promit să vă povestesc mai multe pe parcurs, în special în Stories, dar și pe site. 

Voi face curând și un interviu cu dr. @cezarina_matei despre intoleranțe și alergii alimentare întârziate. Dacă aveți întrebări, le puteți lăsa în comentarii. 

Despre testul ImuPro găsiți mai multe informații pe www.testedebine.ro @teste_de_bine 

Atenție, această postare nu ține loc de consult la medic. Dacă aveți probleme de sănătate, cereți părerea unui medic. În același timp, țineți minte că e esențială depistarea cauzelor, nu doar tratarea simptomelor. Și că e nevoie de o abordare complexă când sunt dezechilibre în organism, iar de multe ori cauzele sunt multiple, nu e una singură.
Voi ce ați făcut bun în weekend? Eu mă laud cu Voi ce ați făcut bun în weekend? Eu mă laud cu acest mic dejun colorat, sățios și #nowaste 🌏 Știu că nu pare ceva special, dar pentru mine este☺️

Aveam în frigider cotoarele de la ciupercile folosite joi seara la orez, plus niște ruccola și praz care se cam ofiliseră, așa că am făcut rapid o omletă. Am păstrat frunzele mai fresh din ruccola si am făcut o salată cu ridichi, am mai pus niște gogoșari alături, pâine integrală făcută de mama mea și gata! De fapt am mai făcut ceva: ceai de sunătoare, pe care eu îl adooor💛 Mă duce direct în copilărie💛

#RețeteleIzabelei #micdejun #micdejunsanatos #micdejunechilibrat #omletă #alegerisanatoase #niciomasafaralegume #niciomasafaraverde #fararisipa #fărărisipă #fararisipaalimentara #risipaalimentara #nowastemeal #nowastedfood #healthybreakfastideas
Idee de mic dejun: pastă de măsline kalamata. No Idee de mic dejun: pastă de măsline kalamata. Noi am mâncat-o cu spanac, ridichi și usturoi. Rețeta este pe site, scrisă de Ionuț acum câțiva ani:) Am pus link în bio⬆️

Am mai mâncat zacuscă de ciuperci făcută de mama mea, dar tot alături de legume crude. Am suplimentat farfuria de vreo trei ori cu spanac și usturoi😁 V-am mai zis că facem un tratament pentru deparazitare, iar paraziților intestinali nu le place deloc usturoiul😉 

#RețeteleIzabelei #masline #retetesanatoase #retete #retetesimple #retetevegane #reteterapide #retetedepost #micdejun #micdejunsanatos #micdejunechilibrat #micdejunsănătos #micdejundelicios #alegerisanatoase #alegerisănătoase #healthyfood #healthyrecipes #healthychoices
Știu că nu e o poză “demnă” de Instagram, Știu că nu e o poză “demnă” de Instagram, dar trebuie neapărat să faceți piure cu ulei de dovleac și puțin usturoi. E delicioooos💛 Și e perfect pentru persoanele care au paraziți intestinali😉

Noi facem o cură de deparazitare și, pe lângă tratament, trebuie să mâncăm usturoi și dovleac. Plus că nu avem voie lactate, printre altele. De asta l-am făcut așa astăzi și am rămas surprinsă cât de bun este! 

Încercați-l și dați-mi un semn dacă vă place. Puteți folosi și alt tip de ulei, numai să fie presat la rece și să vă placă gustul. 

#RețeteleIzabelei #alegerisanatoase  #faralactate  #retetefaralactate

Acesta este un blog personal. Opiniile sunt ale mele, nu ale angajatorului, colaboratorilor sau partenerilor mei. Articolele și fotografiile pot fi preluate doar cu acordul meu. Mulțumesc!

 

Copyright 2014-2018. Toate drepturile rezervate.

Facebook
Instagram
You Tube
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea
Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare, precum și pentru asigurarea unor functionalități. Politica Cookies.
SUNT DE ACORD