Izabela PănescuIzabela Pănescu
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea

Medici panicați că nu au dezinfectanți și echipamente de protecție. Autoritățile spun că avem de toate

Izabela2020-04-20T12:20:06+02:00
  • -Ce echipamente aveţi în spital? Sunteţi într-un spital de pneumologie. 

         -Pe noi! Pielea noastră, mucoasa nazală, hainele de spital peste care se poate pune un hălăţel din acela de cârpă. (medic pneumolog)

 

  • „Am văzut colege plângând pentru că nu au cu ce să se îmbrace, nu au măști, nu au ochelari. Când au cerut, li s-a spus că exagerează.” (medic de urgență)

 

  • „Colegi ai mei, inclusiv bărbați, sunt terminați. Mi-au spus că s-au resemnat că o să moară.” (medic pneumolog)

 

  • „Avem măști FFP3, dar ar trebui să ținem cam 5 zile una, ca să ne ajungă, iar ele sunt de unică folosință.” (medic ATI)

 

  • „Suntem carne de tun! Și noi, și rezidenții, asistentele, toți!” (medic ORL)

 

Sunt declarații ale unor medici din mai multe orașe din țară, dar în special din București. Am vorbit cu mulți, doi au zis că li s-a transmis că au de toate, dar restul mi-au spus că nu au ce le trebuie. De altfel și medicii de familie au tras un semnal de alarmă. La fel Colegiul Medicilor Iași.

Am publicat AICI și declarațiile altor cadre medicale care au avut curajul să spună adevărul despre lipsa echipamentelor de protecție.

Nu vreau să intrați în panică. Asta chiar nu ne ajută deloc. E nevoie de acțiune. Haideți să facem cât mai auzite aceste voci. Sunt foarte puțini medici care vor să vorbească public despre asta, încă le e teamă, dar sper să fie din ce în ce mai mulți. Sper să prindă curaj, pentru că asta îi poate salva în cazul în care situația se înrăutățește. Și pe ei, și pe noi. 

Mai jos puteți citi declarațiile lor pe larg. Medicii spun că în unele spitale aproape nu mai există spirt, măști, mănuși, ochelari sau viziere nicidecum, nu mai vorbim despre combinezoanele acelea etanșe. O să vedeți numele doar în cazul a doi medici, pentru că doar ei au fost de acord să le fac numele publice și îi felicit pentru curaj!

Tot mai jos am pus și răspunsul de la Ministerul Sănătății. Pe scurt, au tot ce trebuie, la Unifarm se găsesc de toate, inclusiv spirt, managerii de spitale trebuie doar să facă o comandă, iar în privința echipamentelor e vorba de lipsă de comunicare cu medicii. Se pare deci că problema este la nivel de spitale. Declarația completă, mai jos.

De ce e vital ca medicii să fie protejați? Este exact ca în cazul unui accident aviatic. În avion ți se spune ca mai întâi să îți pui tu masca și apoi copilului, ca să îl poți salva. La fel și în această situație. Trebuie să te asiguri că medicii au ce le trebuie, pentru că altfel nu o să aibă cine să trateze bolnavii!

Dr. Oana Deleanu, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta

Dr. Oana Deleanu este medic primar pneumolog la Institutul Marius Nasta din București. Deși inițial nu a vrut să deschidem acest subiect și am convenit că o să facem un interviu educativ, despre măsuri de prevenție, s-a răzgândit în ultima clipă și a dezvăluit care e situația din secția pe care lucrează: li s-au dat doar halate chirurgicale, măști mai au foarte puține, iar dezinfectantul și spirtul sunt pe sfârșite. Mai jos este doar o parte din interviul pe care îl puteți urmări la emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”, pe Digi24 (interviul a fost filmat vineri)

“Jurământul lui Hippocrate spune “Primum non nocere” şi apoi vindecă. Prima dată să nu faci rău. Eu, ca medic, în momentul în care mă supun voit şi voluntar infecţiei, înseamnă inclusiv că încalc o lege din România. Cum a făcut și cetăţeanul care a fost in Israel. Deci eu dacă mă supun voluntar la îmbolnăvire, mă duc acasă, umblu prin mijloace de transport, intru în supermarket să cumpăr alimente să duc familiei de acasă izolate, eu sunt o sursă de infecţie. Şi nu vorbim din punctul de vedere al doctorilor, că ei îşi asumă. Şi familiile lor la fel. Te-ai căsătorit cu un doctor, ai mama, tata doctor, suporţi consecinţele, dar ceilalţi, oamenii de pe stradă, pacienții care îți vin la spital, ei doresc să fie consultaţi de un doctor infectat? 

 

E adevărat că nicio măsura nu e sigură. Îmi spunea un prieten din Italia că personalul medical cu echipamente din acelea de scafandru, etanșe, s-a infectat în proporție de 10-12%. Auzisem de la altcineva că personalul medical la nivel global s-a infectat în proporție de 40% cu echipamentele acelea etanșe, de cosmonauți. Bun, asta este, s-au infectat, dar măcar și-au luat măsurile despre care se știe că trebuie luate! Dacă nu le iei nici pe alea, să ne aşteptăm ca personalul medical să se infecteze cât? 90%? Că nu s-or infecta toţi. Sau poate 60-70%, cum se spune că ne vom infecta cu toţii? Gândiţi-vă că noi suntem mai expuşi, suntem expuşi în mod repetat, deci imunitatea ta este, dar la un moment dat zice şi ea: mă scuzaţi, m-am dus la culcare. Ce se va întâmpla când se va infecta 60-70% din personalul medical?

Tot auzim că o să primim, o să primim. Lumea trebuie să înțeleagă că momentan nu am primit nimic, dar și americanii sunt depăsiți, și UK sunt depasiți, italienii nu mai au materiale sanitare. Multe sunt și acasă la oameni! 

Să subliniem că tot ceea ce discutăm aici vine din partea unui pneumolog, nu sunt infecționist, nu sunt în prima linie, infecționiștii sunt în prima linie, nu sunt în camera de gardă de la un spital de urgență, să consult tot ce intră pe ușă, care poate să fie contagios sau nu, chiar daca are sau nu simptome.”

Dr. Marian Stamate, medic ORL la Spitalul Colțea din Capitală

„La Colțea tot ce vine la UPU sunt consultati de noi, de ORL. Manifestările virale, și de covid, și de guturaiul simplu, sunt de ORL. Pneumologia mai e în linia întâi și ATI în linia a doua. 

Ieri am cerut asistentei șefe și mi-a zis că nu avem nici măști din alea simple, care oricum nu au nicio siguranță, dar FFP3 sau P100 nu există nici una! Apoi îți trebuie vizieră. Nu avem nici una. Îți trebuie costume. Nu avem. Nu ni se dau. Posibil la UPU să li se dea, dar în caz de nevoie. Ce e aia în caz de nevoie? Vine cu simptome, tu bănuiești că ar fi, dar numai faptul că ai luat contact cu el să îi afli simptomele, să îi faci anamneza, deja gata! Degeaba îți dă după. Totul e un circ! Dacă îi întrebați pe cei din conducere spun că avem, dar cei din ATI și-au cumpărat din banii lor! De prin America, de pe internet.

Suntem carne de tun! Și noi, și rezidenții, asistentele, toți! Suntem in tranșee! Și suntem la kilometrul 0 al capitalei României, membră UE.”

LATER EDIT: Managerul spitalului Colțea a intrat în direct la Digi24 și a spus că nu e adevărat ce a spus medicul Stamate. A spus că ei au de toate. O echipă Digi24 a fost apoi și a filmat în depozitul spitalului. Am scris despre asta, dar și declarațiile altor medici, AICI

Medic ATI: Avem măști, dar puține

„Noi avem măști cu protecție FFP2, FFP3, dar nu sunt destule. Așa, câte o mască pe care să o ții 5 zile nu e ok. Combinezoane nu vor fi, asta ni s-a cam transmis. Va fi halat obișnuit peste care încă un halat pe care să îl dăm jos când ieșim din salonul respectiv, astea sunt mesajele pe care le-au transmis superiorii noștri. Cred că nici nu mai au de unde să ia. 

Și aparatura este insuficientă pentru momentul în care se va umple totul, dar să vă spun drept, personalul e și mai insuficient! Tocmai de asta ar trebui mai întâi medicii protejați. 

De 30 de ani ai lăsat sistemul sanitar să ajungă așa, iar acum brusc ai vrea să fii la nivelul celorlalți. Nu ai cum să faci peste noapte! Din păcate mentalitatea celor care ne-au guvernat a fost “Lasă, că eu mă duc în străinătate dacă am nevoie”. Ei, du-te acum în străinătate! Sper ca măcar acum să învățăm ceva.”

Medic ATI: Ni s-a comunicat că avem echipamente de protecție

Da, avem echipamente. Nu am fost să verific, să văd eu cu ochii mei, dar așa ni s-a comunicat, că avem și că o să ne dea când va fi cazul. Deocamdată nu avem niciun pacient confirmat.

Medic de urgență: Medicii sunt panicați. Unii au căzut psihic

„Ni s-a spus să purtăm două halate chirurgicale: unul lung impermeabil și peste el unul de vizitator și doar halatul de vizitator îl schimbi.

Exista panică între medici. Am colege pe care le-am văzut plângând că nu au cu ce să se îmbrace, nu au măști, nu au ochelari. Când au cerut, li s-a spus că exagerează. Poate avem noroc de la Dumnezeu să fie o tulpină mai puțin agresivă, că altfel va fi jale.”

Răspunsul de la Ministerul Sănătății

Am cerut informații la Ministerul Sănătății, iar secretarul de stat Nelu Tătaru mi-a spus că la Unifarm există tot ce trebuie și că managerii trebuie doar să facă o comandă. A recunoscut că sunt probleme de comunicare, că managerii sau alte persoane desemnate ar fi trebuit să discute cu personalul medical, să le explice exact ce înseamnă această situație, ce înseamnă protecție, pentru a-i liniști, pentru ca aceștia să nu intre în panică, pentru că avem nevoie de ei. Iată mai multe informații pe care le-a transmis:

„Societatea Unifarm, care este în subordinea ministerului, are aceste produse. Managerii trebuie numai să le comande. Pe Coronavirus noi am încercat ca tot ce înseamnă ore suplimentare, gărzi în plus să le plătim noi, dar restul ține de cum își corectează managerul stocurile, el trebuie să știe ce stocuri are.

Firma Unifarm are tot, inclusiv spirt. Am vorbit chiar acum cu directorul Unifarm. Să facă comandă și noi le trimitem.

Cât despre combinezoane, medicii nu au înțeles mesajul, ce echipament de protecție trebuie folosit și de către cine. Și că sunt măsuri de precauție. Atâta timp cât folosești biocidul ăla și dai după fiecare manevră pe care o faci, nu sunt probleme. E adevărat, și în Italia s-au infectat 14% din cadrele medicale, dar n-o să umble toată lumea cu combinezoane!

OMS spune foarte clar, inclusiv pentru cei care îngrijesc pacienții, nu spune combinezon, ci spune bonetă, mască, ochelari, mănuși, halate cu mâneci lungi. Cei care se duc cu izoleta sau cei de la DSP, că intră în focare, sunt cei care au combinezoanele.

Vineri au venit 8000 de echipamente complete, care s-au împărțit în județe, mai vin 30.000 săptămâna viitoare din prima serie de 240.000, urmând ca în două săptămâni să vină și restul.” (Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății)

Cum îi putem ajuta noi pe medici

Eu sper că așa este, că avem ce ne trebuie, că e doar lipsă de comunicare și panică printre medici din cauza asta, că acolo unde nu sunt, stocurile vor fi corectate. Am și îndoieli, desigur, nu am încredere deplină în ce ni se spune. Vedem ce criză este la nivel global, plus că îmi vin în cap pe repeat declarațiile oficialilor, la Colectiv: avem tot ce ne trebuie, avem tot ce ne trebuie, avem tot ce ne trebuie. Și știm cu toții cum au stat de fapt lucrurile.

Sper din suflet că acum e diferit, sper că managerii vor lua măsuri, dacă problema acolo este, dar e clar că trebuie să fim și noi vigilenți. E esențial ca medicii să aibă curaj să vorbească, să dezvăluie care e situația, dacă nu e așa cum se spune. La fel și alte persoane care lucrează la stat sau oriunde altundeva. Doar așa putem face o schimbare, doar dacă nu mai acceptăm nereguli, dacă nu mai întoarcem capul, dacă nu mai suntem umili.

Vorba lui Cristian Tudor Popescu, la Digi24: „E stare de urgență, dar nu trebuie să vedem în ea un miracol, o soluție. Coruptovirusul acționează de secole! Credeți că a scăzut apetitul pentru corupție în România de când a venit coronavirusul? Mă îndoiesc!” (găsiți aici interviul integral cu CTP)

Și mai avem de făcut ceva esențial: spirit civic și responsabilitate. Dacă minți că nu ai fost în străinătate, dacă nu stai izolat, dacă nu respecți regulile de igienă, asta va contribui la răspândirea virusului și implicit la infectarea oamenilor, inclusiv a medicilor. Și nu cred că vă doriți să ajungem ca în Italia, unde e coadă de dricuri la cimitire…

Sigur că și autoritățile trebuie să se asigure că oamenii respectă regulile, să verifice și să sancționeze dacă nu se întâmplă așa. Dar este extrem de important ca și noi să îi susținem. Pare că au luat măsuri bune până acum, că virusul nu s-a răspândit foarte mult, dar mai avem de lucru o perioadă. Așadar, să avem și noi grijă de noi și implicit de oamenii vârstnici din jurul nostru și de medici: să nu uităm de regulile de igienă și să stăm cât mai mult izolați. (aici găsiți un articol scris de mine anul trecut despre cum să ne spălăm corect pe mâini)

 

 

Fotografii featured photo: www.pexels.com

Print Friendly, PDF & EmailPRINT

Articole din aceeași categorie:

Comments (5)

  • Mihaita Caloian Reply

    Exact asta se intampla la Floreasca.
    Personalul este amenintat cu desfacerea contractelor de munca si aplicarea unor stampile negre care sa nu le mai permita sa se angajeze vreodata in sistem ,cel putin asta se comunica .
    Personalul angajat pe pile a gasit pretexte ca sa nu mai vina la munca ,asta in conditiile in care acesti paria capuseaza sume infernale trecute ca ture pe statele de plata ,fara sa se poata efectua nici macar 10 %…..lucreaza pe ture de 8 ore si li se incarca fluturasul cu ture suplimentare .
    Mare parte din personal lucreaza si in institutii private,iar atunci cand se prezinta la jobul platit de stat vin sa doarma si sa se odihneasca ….efectiv personalul nu respecta nici cele mai elementare norme de protectie ,odihna etc …exista personal care sta la joburi peste 40 de ore consecutiv ….
    Spitalul este un focar de coruptie si este pe mana unor mizerii de medici numiti pe criterii politice ,care au drept scop musamalizarea si capusarea finantelor acestei institutii.

    15/03/2020 at 17:55
  • Ion Reply

    Discutati si cu cei de pe ambulante. Ei sunt in linia intai de fapt. Ei intra in casele oamenilor pentru a-i monitoriza, trata si transporta la spitalele pe care le-ati pomenit. Intrebati-i ce echipamente de protectie au ei. O sa aveti surpriza vietii.

    16/03/2020 at 11:11
  • Gabriela Reply

    Mi-e milă de ce-i așteaptă pe doctorii de la noi din țară, ei care trebuie să fie în prima linie și au dreptate să-și ceară drepturile care constă doar în echipamentul necesar .Acum nu mai vorbim de bani,de sporuri cum se dau în Italia căci dacă se vor îmbolnăvi și vor muri, la ce vor mai fi de folos banii …bine că testele le fac parlamentarii

    17/03/2020 at 10:55
  • Andrei Reply

    Esti si tu la fel de panicarda ca toate oile. Nu sunt echipamente pt ca e SUPRA CERERE peste tot, nu vezi, nu faci legatura? Nu mai sunt stocuri de echipamente! Trebuie PRODUSE, trebuie DISTRIBUITE. DUREAZA. Fizic nu se poate face fata cererii! Vor fi perioade neacoperite …Tu si oile care vedeti conspiratii peste tot.

    18/03/2020 at 14:41
    • Izabela Reply

      Eu nu văd nicio conspirație și nu sunt panicată. Am arătat doar care este situația în spitale, prin declarații ale unor medici, nu le-am inventat eu, dragă domnule Andrei (dacă acesta este numele real, deși mă îndoiesc). Este clar că e criză la nivel mondial și e nevoie de timp. Exact asta e problema, ca autoritatile de la noi sustin sus si tare ca au tot ce le trebuie, in conditiile in care peste tot sunt stocuri epuizate. Despre asta e vorba, despre a fi transparenti si a spune adevarul.

      18/03/2020 at 15:52

Care este părerea ta? Anulează răspunsul

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Newsletter

Follow me

Facebook
Instagram
You Tube

Articole recente

Dr. Cătălina Crețu: Suplimentele sub formă de spray se asimilează mai bine decât comprimatele 30/09/2020
Pandișpan cu fructe (rețetă cu făină integrală, fără lactate și fără zahăr) 22/09/2020
Unde puteți mânca pizza cu blat integral și pizza vegană în București 28/08/2020
Cele două fețe ale României | Cum putem micșora prăpastia dintre rural și urban 03/08/2020
#CălătoreșteSănătos: 14 cazări cu intrare separată, în mijlocul naturii 02/08/2020
Cazare la căsuțe individuale, în natură | #CălătoreșteSănătos în România 29/07/2020
9 ani de @tinerete.fara.batranete 🙏🏻 9 ani d 9 ani de @tinerete.fara.batranete 🙏🏻 9 ani de @digi24hd 🎉

Au fost cu de toate: cu multă muncă, pasiune, cu prietenie, durere, lacrimi, dar și cu multe bucurii si recunoștință. Sper că v-am inspirat să faceți schimbări către un stil de viață echilibrat🙏🏻 De fapt știu din mesajele voastre că am făcut asta și o să o facem în continuare🤗 

Vă mulțumesc din suflet tuturor celor care ne urmăriți🙏🏻, le mulțumesc invitaților pentru informațiile împărtășite🙏🏻, tuturor colegilor mei care au contribuit în acești ani la realizarea emisiunii🙏🏻, dar și colegilor de la Știri și de la toate celelalte departamente Digi24, pentru munca lor de zi cu zi🙏🏻 La mulți ani!🎉

#digi24 #tineretefarabatranete #tvstation #tvshow #healthshow #healthinspiration #healthtips #izabelapanescu
Am făcut scuba diving🎉🙏🏻🤿 Încă nu-m Am făcut scuba diving🎉🙏🏻🤿 Încă nu-mi vine să cred! Tot mă gândesc dacă nu cumva a fost un vis🐠🦑🐟 A fost cea mai tare experiență ever! În anii ăștia am învățat să schiez, am făcut parasailing, m-am dat și pe tobogan cu apă o dată (tot ca să îmi înving frica), dar nu se compară nimic cu scuba. Ce e sub apă e incredibil! Nu poate fi descris în cuvinte. 

Imaginați-vă că eu nu știu să înot, îmi e frică să stau în apă și erau valuri mărișoare. Plus că sunt super friguroasă și apa e rece. Nu am intrat până acum decât puțin, cu picioarele. But I DID IT🎉🎉🎉 Și nu scriu asta ca să mă laud, ci ca să vă inspir și să vă dau încredere că se poate! Mi-au trecut un milion de gânduri prin cap, am avut multe frici, dar le-am depășit treptat. 

Promit că vă povestesc mai multe zilele următoare, când vom primi și pozele underwater🐟🦑🐠

Am pus și două video-uri de la început, când mă acomodam cu apa și echipamentul➡️➡️➡️

#scubadiving #calatorestesanatos #scubadive #firsttimescubadiving #egypt #redsea #redseascubadiving #hurghada
Viața acvatică e fabuloasă🙏🏻 Am tras c Viața acvatică e fabuloasă🙏🏻 Am tras cu ochiul deocamdată printr-un seascope, adică un vas care are niște geamuri-lupă. Dați swipe➡️ și o să vedeți cum am admirat coralii și peștișorii. Ei erau la 20 de metri adâncime, dar îi vedeam ca și cum treceam pe lângă ei. 

Evident că organizatorii au făcut și spectacol: unul dintre ei se scufundă, le dă peștilor mâncare și astfel vin foarte mulți la geamuri. 

Tot pentru a admira coralii și peștii, există și varianta cu submarinul. Părerile sunt împărțite: unii oameni spun că e mai fain cu seascope-ul, alții cu submarinul. Nouă chiar ne-a plăcut cu seascope-ul, dar nu pot face comparație, pentru că nu am fost cu submarinul. Despre varianta asta a scris @daddycool.ro - el și @ana_novic au fost acum câteva zile cu copiii - găsiți o postare la ei în feed despre submarin. 

Excursia cu seascope-ul durează 2 ore (plus transferul hotel-port-hotel) și e foarte fain că se face și o pauză de 10-15 minute pentru snorkeling, de care noi nu am știut:( Deci dacă mergeți cu seascope-ul neapărat să vă luați coatumul de baie, prosopul și echipamentul de snorkeling. 

Am intrebat dacă cei mai mulți corali sunt morți, pentru că erau foarte puțini colorați. Mi-au spus că o parte sunt morți, i-am întrebat dacă din cauza poluării, dar nu păreau să știe prea multe. Am citit apoi mai multe articole și văd că in ultimii ani s-au luat ceva măsuri pentru protejarea lor. Nu știu dacă suficiente, dar măcar s-au luat. Și mă mai bucur că perioada asta de pandemie, deși pentru turism a fost și este încă un dezastru, pentru viața marină cu siguranță a fost o binecuvântare. 

#CălătoreșteSănătos #multumesc #recunostinta #acvaticlife #grateful #gratitude #thankyou #seascope #hurghadaseascope #hurghada #hurghadaegypt #egypt #coralreef #redseacorals #redseacoralreef #redsea #redseafishes
Am ajuns pe o insulă exotică, dar la 3 ore de Am ajuns pe o insulă exotică, dar la 3 ore de mers cu avionul de București😉 Insula Giftun din Egipt arată așa cum vezi în fotografiile din Maldive, Zanzibar sau alte destinații exotice. E un loc superb, în care se ajunge dacă ești în vacanță în Hurghada și iei o excursie opțională (se numește Orange Bay sau Giftun). DAR din punctul meu de vedere merită să mergi aici doar în anumite condiții:
➡️ dacă ești în Egipt în sezon și poți intra în apă. Noi am intrat doar puțin cu picioarele, pentru că este destul de rece. Sunt și oameni mai curajosi, dar am vazut foarte, foarte puțini în apă. 
➡️ dacă vrei să faci snorkeling sau să te dai cu banana/canapeaua:) Asta pentru că oprirea la Orange Bay este de doar 2 ore, iar alte două opriri sunt pentru a vedea Marea Barieră de Corali din Marea Roșie ori pentru sporturi nautice. 

Pe scurt, dacă mergi în perioada asta, când la Orange Bay nu prea poți intra în apă, și nici snorkeling nu faci, și nici cu banana nu te dai, nu prea merită oboseala, banii, poluarea. Noi am plecat la 7:30 dimineața de la hotel și am ajuns înapoi la 18:30 (asta și pentru că hotelul nostru e departe de port).

❗️Snorkeling să știți că fac foarte mulți oameni și în perioada asta - toți spun că apa e ok, că e rece doar puțin când intri și adevărul este că are aproximativ 21 de grade, deci e ok pentru scufundări. Noi nu am îndrăznit, pentru că ne bătuse vântul toată ziua, eu nu știu să înot și erau valuri din cauza vântului care se întețise. Dar prietenul nostru Vlad a salvat onoarea grupului🤿👏🏼🤿

Pe de altă parte, când am văzut peisajele acelea superbe și Bariera de Corali (ce puteam vedea la suprafață, căci în jos nu am intrat), iar deasupra lor atâtea bărci care poluează și deranjează mediul marin... M-am întristat... Nu știu dacă se face ceva pentru a proteja aceste minuni ale naturii... Sper că se face... Si acesta este un motiv pentru care spun că nu are rost să mergi atâta drum doar pentru a sta 2 ore la Orange Bay. 

#CălătoreșteSănătos #lovetraveling #orangebay #egypt
Cu rochița asta superbă #madeinro vă aștep Cu rochița asta superbă #madeinro vă aștept mâine la emisiune😉 Și cu două invitate de la care aflăm o mulțime de informații utile: 
🎤 Doamna Neli Pfeiffer, specialist in terapii cosmetice apicole, ne spune cum putem folosi mierea, propolisul, lăptișorul de matcă sau veninul de albine pentru a avea un ten frumos și sănătos.
🎤 Dr. Elena Dragomir, medic primar medicină fizică, recuperare și balneologie, ne spune totul despre terapiile balneare de la Băile Govora. 

Vă așteptăm mâine (sâmbătă), de la ora 17:30, la @tinerete.fara.batranete 

PS: rochița o găsiți la @district_24_showroom 💛

#madeinro #romaniandesigner #lovemadeinro #wearmadeinro #izabelapanescu #tineretefarabatranete #digi24
Deși mănânc echilibrat, în ultimii ani am tot Deși mănânc echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut și perioade cu reflux și greață, inclusiv trezit noaptea din somn din cauza asta. Am încercat eu să îmi dau seama ce nu îmi priește, dar parcă tot era o verigă lipsă, mai ales că mă simțeam mai mereu obosită, aveam probleme cu somnul, nasul uscat și înfundat mai mereu. 

Știam de mult timp că o posibilă cauză poate fi intoleranța la anumite alimente, dar abia la finalul anului trecut am reușit să fac analiza, iar rezultatele arată intoleranțe la 17 alimente. Sau mai bine spus alergii alimentare întârziate, pentru că asta depistează testul ImuPro, pe care l-am făcut eu și Ionuț. Soțul meu are doar patru alimente de exclus, numai că are și intoleranță la histamină, care se găsește în foarte multe alimente, printre care banane, vinete, roșii, brânză, vin roșu. Iar eu am inclusiv la alimente considerate sănătoase, precum migdale, caju, ceapă, mure.

Sunt multe de povestit, urmează un consult la medic, apoi să excludem alimentele o perioadă și să le reintroducem treptat, plus suplimente pentru susținerea organismului. Promit să vă povestesc mai multe pe parcurs, în special în Stories, dar și pe site. 

Voi face curând și un interviu cu dr. @cezarina_matei despre intoleranțe și alergii alimentare întârziate. Dacă aveți întrebări, le puteți lăsa în comentarii. 

Despre testul ImuPro găsiți mai multe informații pe www.testedebine.ro @teste_de_bine 

Atenție, această postare nu ține loc de consult la medic. Dacă aveți probleme de sănătate, cereți părerea unui medic. În același timp, țineți minte că e esențială depistarea cauzelor, nu doar tratarea simptomelor. Și că e nevoie de o abordare complexă când sunt dezechilibre în organism, iar de multe ori cauzele sunt multiple, nu e una singură.
Voi ce ați făcut bun în weekend? Eu mă laud cu Voi ce ați făcut bun în weekend? Eu mă laud cu acest mic dejun colorat, sățios și #nowaste 🌏 Știu că nu pare ceva special, dar pentru mine este☺️

Aveam în frigider cotoarele de la ciupercile folosite joi seara la orez, plus niște ruccola și praz care se cam ofiliseră, așa că am făcut rapid o omletă. Am păstrat frunzele mai fresh din ruccola si am făcut o salată cu ridichi, am mai pus niște gogoșari alături, pâine integrală făcută de mama mea și gata! De fapt am mai făcut ceva: ceai de sunătoare, pe care eu îl adooor💛 Mă duce direct în copilărie💛

#RețeteleIzabelei #micdejun #micdejunsanatos #micdejunechilibrat #omletă #alegerisanatoase #niciomasafaralegume #niciomasafaraverde #fararisipa #fărărisipă #fararisipaalimentara #risipaalimentara #nowastemeal #nowastedfood #healthybreakfastideas
Idee de mic dejun: pastă de măsline kalamata. No Idee de mic dejun: pastă de măsline kalamata. Noi am mâncat-o cu spanac, ridichi și usturoi. Rețeta este pe site, scrisă de Ionuț acum câțiva ani:) Am pus link în bio⬆️

Am mai mâncat zacuscă de ciuperci făcută de mama mea, dar tot alături de legume crude. Am suplimentat farfuria de vreo trei ori cu spanac și usturoi😁 V-am mai zis că facem un tratament pentru deparazitare, iar paraziților intestinali nu le place deloc usturoiul😉 

#RețeteleIzabelei #masline #retetesanatoase #retete #retetesimple #retetevegane #reteterapide #retetedepost #micdejun #micdejunsanatos #micdejunechilibrat #micdejunsănătos #micdejundelicios #alegerisanatoase #alegerisănătoase #healthyfood #healthyrecipes #healthychoices
Știu că nu e o poză “demnă” de Instagram, Știu că nu e o poză “demnă” de Instagram, dar trebuie neapărat să faceți piure cu ulei de dovleac și puțin usturoi. E delicioooos💛 Și e perfect pentru persoanele care au paraziți intestinali😉

Noi facem o cură de deparazitare și, pe lângă tratament, trebuie să mâncăm usturoi și dovleac. Plus că nu avem voie lactate, printre altele. De asta l-am făcut așa astăzi și am rămas surprinsă cât de bun este! 

Încercați-l și dați-mi un semn dacă vă place. Puteți folosi și alt tip de ulei, numai să fie presat la rece și să vă placă gustul. 

#RețeteleIzabelei #alegerisanatoase  #faralactate  #retetefaralactate

Acesta este un blog personal. Opiniile sunt ale mele, nu ale angajatorului, colaboratorilor sau partenerilor mei. Articolele și fotografiile pot fi preluate doar cu acordul meu. Mulțumesc!

 

Copyright 2014-2018. Toate drepturile rezervate.

Facebook
Instagram
You Tube
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea
Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare, precum și pentru asigurarea unor functionalități. Politica Cookies.
SUNT DE ACORD