Izabela PănescuIzabela Pănescu
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea

Pandișpan cu fructe (rețetă cu făină integrală, fără lactate și fără zahăr)

Izabela2020-09-22T14:35:47+02:00

Este o rețetă foarte ușor de făcut, din doar 3 ingrediente, plus fructe. Poate fi pandișpan cu vișine, cireșe, piersici, fructe de pădure, prune, practic cu orice fructe. E important să fie dulci, dacă nu puneți deloc zahăr. Sau dacă nu sunt așa dulci, puteți adăuga niște stafide în compoziție.

Am început să „lucrez” la rețeta de pandișpan cu fructe asta la începutul verii, când mi s-a făcut poftă de pandișpan cu vișine din ăla pufos, ca în copilărie. Nu mai făcusem niciodată, așa că am dat o căutate pe google. Am găsit sute de rețete, doar că toate erau cu făină albă, foarte mult zahăr în compoziție, plus zahăr pudră deasupra, unele aveau unt, iar eu nu aveam voie lactate atunci. Am căutat și în engleză, poate, poate găsesc o rețetă cu făină integrală, puțin zahăr, fără lactate și cu puține ingrediente. Și simplu de făcut:)) Asta pentru că nu-mi plac rețetele complicate.

N-am găsit nicio rețetă pe placul meu, plus că toate erau cu multe ouă, iar eu aveam doar patru în frigider. Inițial am zis că nu mai fac, dar apoi m-am hotărât să încerc, să văd ce iese cu ce am. Bineînțeles, cu făină integrală, pentru că eu nu folosesc deloc făină albă. Am pus extrem de puțin zahăr (4 linguri am pus prima dată) și ulei vegetal în loc de unt.

Am avut surpriza să iasă din prima un pandișpan cu fructe pufos și gustos! Doar că, perfecționistă cum mă știți, am vrut să îmbunătățesc rețeta. Am încercat mai întâi cu 3 linguri de zahăr și un ou în plus. Altă dată am încercat cu mai puțin ulei, altă dată cu ulei de măsline în loc de floarea soarelui (ambele presate la rece), altă dată fără pic de zahăr. Altă dată cu mai multă făină, pentru că se scufundau fructele în aluat, chiar dacă le dădeam prin făină înainte. La capitolul ăsta n-am găsit încă o soluție, uneori tot se scufundă, dar am zis să postez totuși rețeta, că perfecțiune nu există, plus că eu nu sunt bucătar profesionist, nici pe departe! Sunt doar o persoană care gătește cât mai simplu și sănătos pentru familia ei. Nu vreau perfecțiune, ci doar ca mâncarea să fie gustoasă și sănătoasă. Iar acest pandișpan cu fructe chiar este! Chiar și fără zahăr.

E adevărat că eu sunt deja obișnuită fără zahăr de câțiva ani, dar v-am pus în rețetă și cantitatea de zahăr pe care o puteți pune dacă vreți să faceți trecerea treptat. Sau puteți folosi niște fructe deshidratate, precum stafidele. 

Ingrediente: 

-6 ouă

-4 linguri ulei

-130 grame făină integrală (eu am încercat cu făină de grâu, altă dată cu spelta sau cu secară)

-400 gr fructe (eu am testat cu cireșe, vișine, piersici, prune, zmeură, afine – și separat, dar și combinate)

-opțional 3 linguri zahăr brun nerafinat sau o mână de stafide (dacă vreți să faceți trecerea treptat către „fără zahăr”)

Mod de preparare:

Se taie fructele bucăți / se scot sâmburii.

Se separă albușurile de gălbenușuri.

Se bat albușurile spumă până când întoarceți castronul și nu curg:) Dar să știți că iese prăjitura și dacă nu sunt bătute așa bine. Eu am pățit asta o dată și tot a ieșit bună prăjitura. Iar dacă nu aveți mixer/robot, merge și cu telul. O să faceți și antrenament la brațe cu ocazia asta:)

Dacă faceți cu zahăr, adăugați-l în albușuri.

Încorporați gălbenușurile ușor, cu o spatulă.

Adăugați uleiul și amestecați ușor, de sus în jos, cu spatula.

Adăugați și făina, tot amestecând ușor.

Dacă nu ați pus zahăr și vreți să puneți stafide, adăugați-le acum în compoziție.

Porniți cuptorul la 180 de grade, ca să se încălzească până e gata tava.

Puneți hârtie de copt în tavă.

Turnați aluatul și întindeți-l uniform cu spatula.

Așezați fructele deasupra. Dacă sunt bucăți mai mari, precum cele de piersici sau prune, puteți să apăsați pe ele, să intre bine în aluat. De fapt și la cele mai mici ar fi bine să faceți la fel, ca să nu se scufunde ele ulterior.

Băgați tava în cuptor și lăsați 30 de minute.

ATENȚIE! Tava mea are 20-35. Dacă aveți una cu mult mai mare, ar fi bine să măriți cantitățile.

Aștept să faceți acest pandișpan cu fructe și să-mi spuneți cum vi se pare. La noi se termină imediat tava, mai ales dacă avem musafiri. S-a întâmplat o dată să ne rămână până a treia zi și am constatat că se întărise, dar avea gust și consistență exact ca fursecurile acelea folosite la tiramisu. Deci dacă aveți copii care vor fursecuri din acelea, faceți-le varianta asta. Reușiți astfel să mai reduceți cantitatea de zahăr, făină albă și alte chimicale folosite în fursecurile cumpărate.

 

Print Friendly, PDF & EmailPRINT

Articole din aceeași categorie:

Care este părerea ta? Anulează răspunsul

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Newsletter

Follow me

Facebook
Instagram
You Tube

Articole recente

Dr. Cătălina Crețu: Suplimentele sub formă de spray se asimilează mai bine decât comprimatele 30/09/2020
Pandișpan cu fructe (rețetă cu făină integrală, fără lactate și fără zahăr) 22/09/2020
Unde puteți mânca pizza cu blat integral și pizza vegană în București 28/08/2020
Cele două fețe ale României | Cum putem micșora prăpastia dintre rural și urban 03/08/2020
#CălătoreșteSănătos: 14 cazări cu intrare separată, în mijlocul naturii 02/08/2020
Cazare la căsuțe individuale, în natură | #CălătoreșteSănătos în România 29/07/2020
Vă rooog, nu mai puneți zahăr pudră pe plăcin Vă rooog, nu mai puneți zahăr pudră pe plăcintele cu fructe🙏🏻 Am si două argumente☺️
1️⃣ Se consumă prea mult zahăr (de 3-4 ori mai mult față de limita maximă🥺) și nu cred că mai are rost să amintim efectele asupra sănătății
2️⃣ Plăcintele cu fructe sunt oricum dulci datorită fructelor
➡️➡️➡️ Deci de ce să mai adăugați zahăr pudră deasupra? 

E un pas mic, dar important. Eu pledez pentru a face și umplutura fără zahăr, pentru că merele sunt oricum dulci, la fel și alte fructe (dovleac, prune, piersici etc.). Eventual puse niște stafide în compoziție. Dar dacă totuși puneți zahăr în umplutură, măcar nu mai puneți deasupra👍🏻

Și mai am două ponturi😉, pentru momentele în care vreți să cumpărați/comandați plăcinte:

1️⃣ Dacă mergeți la restaurant, spuneți chelnerului că vreți fără zahăr pudră sau alte toppinguri. Eu așa fac mereu, pentru că altfel mă trezesc cu tot felul de geluri colorate, frișcă (care de fapt nu e frișcă din aia adevărată), zahăr sau te miri ce altceva. Orice desert aș comanda, specific asta. 

2️⃣ Căutați locuri care au variante healthy. Eu mă bucur din tot sufletul când găsesc astfel de restaurante/patiserii💛 Îmi vine să sar în sus de bucurie🎉🎉🎉 Mă refer la plăcinte care nu au zahăr absolut deloc, iar făina folosită este integrală. Dacă acum câțiva ani nu găseai nicăieri așa ceva, eu acum știu două locuri, dar sigur sunt mai multe🙏🏻 Eu cumpăr de la @brutariamamapan si de la @bakeriapanduri . Voi ce alte locuri știți? 

#AlegerileIzabelei #alegerisănătoase #fărăzahăr #farazaharadaugat #nosugar #noaddedsugar #sugarfree #addedsugarfree #sugarfreebaking #sugarfreepie #applepie #farazahar #fărăzahăradăugat #placinte #placintacumere #prajituracumere #prajiturifarazahar #retetefarazahar
Conopidă “pane” la cuptor: am fiert buchețel Conopidă “pane” la cuptor: am fiert buchețelele de conopidă câteva minute în apă cu sare, le-am scurs, le-am lăsat să se răcească, apoi le-am dat prin ou, prin mălai și le-am pus la cuptor până au început să se rumenească. V-am pus și un video aici ➡️ 

Sunt delicioase! Crocante la exterior, moi în interior. Neapărat să faceți! Aștept pozele voastre😉 

Noi le-am mâncat cu sos de usturoi și alături am mai avut cușcuș cu legume. Nu am avut proteine la cina asta, dar am avut la celelalte mese. 

#RețeteleIzabelei #conopida #gatestesanatos #izabelapanescu #healthyfood #healthycooking #cauliflower #cauliflowerrecipes #healthyrecipes #healthydinner #cinausoara #retetesanatoase #retetesimple #retetevegane #glutenfree #faragluten #fărăgluten #glutenfreefood
Să avem un An Nou cu echilibru în toate, conecta Să avem un An Nou cu echilibru în toate, conectare cu natura, recunoștință, iertare, experiențe înălțătoare, credință. Să trecem ușor prin provocări, dacă vor fi și astfel de momente. La mulți ani! 

#recunostinta #iubire #happynewyear #happynewyear2021 #lamultiani2021 #breath #livelaughlove #nature #natureconnection #thankyou #gratitude
O foarte mică parte din Crăciunul petrecut acasă la părinții mei🥰 Sunt trei momente în care mi s-a făcut dor să filmez mai mult. Pe restul le-am păstrat direct în suflet. O să vedeți că unicorul a fost laitmotivul Crăciunului nostru😁 Nepoțica mea Daria a vrut să îi aducă Moșul un unicorn, 7 acadele și 5 bomboane😁, așa că unicornul a stat cu noi la masă, a dormit cu noi în pat și noroc că afară a plouat și era noroi, că altfel îl lua și afară😁 

#christmastime #familyfirst #together #auntielife #localfood #eatlocal #eatveggies #christmasinromania #romanianfood #traditionalfood #christmastree
Crăciun cu pace, iubire și lumină vă doresc! C Crăciun cu pace, iubire și lumină vă doresc! Cu momente frumoase alături de oameni dragi, dar și alături de voi. 
🙏🏻 Să nu ne uităm pe noi înșine. E minunat să facem cadouri, să pregătim mâncare, să ne uităm la filme de Crăciun, dar să ne amintim și de corpul și sufletul nostru. Să le mulțumim, să le fim recunoscători, să petrecem timp și cu noi. În emisiunea de astăzi vă dăm exemplu de un astfel de exercițiu util și eliberator: retrospectiva lui 2020. O retrospectivă interioară, emoțională. Știu că e vineri, dar avem ediție specială și astăzi, nu doar mâine. Vă aștept de la 17:30 pe @digi24hd la @tinerete.fara.batranete 

#craciunfericit #craciuncuiubire #paceinsuflet #recunostinta #multumesc #retrospectiva2020
Ieri mă gândeam că e primul an în care nu a ve Ieri mă gândeam că e primul an în care nu a venit Moș Nicolae. Nu ne-am pregătit ghetuțele, nu ne-am luat cadouri. Am trecut printr-o provocare zilele astea și nu am mai apucat să cumpărăm sau să comandăm ceva. Iar ieri, când mă gândeam eu că e prima dată când nu a venit Moșul, mi-am dat seama că de fapt a venit. Și cu ce daruri! Părinții noștri ne-au trimis pachet parcă mai bogat ca oricând💛 Tatăl meu a curățat un dovleac, mama mea a făcut ciorbă, sarmale, mâncare de fasole verde, sora mea plăcintă cu dovleac si chec, cumnatul meu ne-a trimis vin, țuică și vișinată😉, plus legume si fructe, plus ouă de la socrii mei💛 Iar pe seară, Ionuț a fost la finuții noștri să le ducă daruri de la Moșul, iar ei, ca să mă înveselească, mi-au trimis desenul cu un curcubeu🌈🙏🏻🌈 Și mi-am dat seama cât suntem de norocoși🙏🏻 Și cât de multă bucurie ne aduc gesturile mici. Nu e nevoie de cadouri scumpe și nici măcar de cadouri așa cum le știm. Cadourile pot fi sub multe forme. Inclusiv provocările prin care trecem, chiar dacă sunt dureroase, sunt de fapt daruri. #weareblessed #grateful #gratitude #mykindofpresents #eatlocal #thankyou #pumpkin #allnatural #fromourparents #rainbow
Astăzi simt să fiu recunoscătoare pentru acest Astăzi simt să fiu recunoscătoare pentru acest loc minunat în care m-am născut🙏🏻 Munții, văile, pădurile, râurile, animalele, florile, fructele și legumele, locurile pline de istorie și încărcate de energie, toate îmi bucură sufletul, îmi hrănesc trupul, îmi liniștesc mintea. Iar în acest an de pandemie am descoperit și am apreciat mai mult decât până acum pământul nostru românesc, cu tot ce ne oferă. Mulțumesc🙏🏻 La mulți ani, România!🇷🇴

🇷🇴 Voi pentru ce îi sunteți recunoscători?🙏🏻

#1decembrie #multumescromania #recunostinta #romania #nationalday #calatorestesanatos #discoverromania #gratitude #imgrateful
Primul kokedama făcut de mine🙏🏻 Până acum Primul kokedama făcut de mine🙏🏻 Până acum câteva zile nici nu auzisem de așa ceva, dar fetele de la @micilebucurii mi-au trimis kitul cu “ingredientele”, iar astăzi am participat la atelierul online, susținut de Alexandra și Dana de la @sam.bu.re 💛 Ele ne-au învățat cum se face. Nu e greu, iar cel mai fain este că te deconectezi total de orice. Chiar e o adevărată terapie, deci sănătate curată🥰🌿☺️ 

🌿 Kokedama este un bulgăre de pământ și de mușchi construit în jurul unei plante cu rădăcină🌱 

👏🏼 Vă recomand să urmăriți comunitatea Micile Bucurii, pentru că au tot felul de ateliere. În decembrie au unul de ceramică, altul de gătit creativ, altul de făcut coronițe de Crăciun. Practic primești acasă un colet cu tot ce ai nevoie, iar la workshop ti se explică pas cu pas cum se face. Nu știam aceasta comunitate, dar îmi place mult că promovează importanța lucrului cu mâinile, folosindu-ne de tot ce ne oferă natura. 

#kokedama #kokedamalove #kokedamaworkshop #micilebucurii #terapiecuplante #planttherapy #diy #diykokedama #diyplants #loveplants #lovenature
Astăzi încep o serie de interviuri care vor cons Astăzi încep o serie de interviuri care vor construi, ediție cu ediție, un ghid pentru un stil de viață echilibrat și pentru creșterea imunității, atât de necesară în această perioadă. Nu este de ajuns să luăm niște vitamina C. Ne ajută, dar nu e de ajuns. O imunitate puternică înseamnă să fim atenți ce și cum mâncăm, ce gândim, cum dormim, ce suplimente luăm și multe altele. Le vom lua pe rând, în fiecare sâmbătă, de la 17:30, la @tinerete.fara.batranete 

În ediția de astăzi vorbim despre:
✅ Schimbări mici care pot fi făcute în alimentație, dar cu rezultate uriașe. Construiesc o listă de baby steps pentru o dietă echilibrată împreună cu dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
✅ Măsuri de protecție emoțională: nu doar igiena mâinilor este importantă, ci și cea mintală. Ce să facem pentru a nu ne lăsăm doborâți de tot ce se întâmplă aflăm de la Georgiana Spătaru, psihoterapeut.

#imunitate #stildeviata  #echilibru #healthshow #healthtips #schimbarimicirezultatemari #healthylifestyle #covidimmunity #immunitysupport

Acesta este un blog personal. Opiniile sunt ale mele, nu ale angajatorului, colaboratorilor sau partenerilor mei. Articolele și fotografiile pot fi preluate doar cu acordul meu. Mulțumesc!

 

Copyright 2014-2018. Toate drepturile rezervate.

Facebook
Instagram
You Tube
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea
Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare, precum și pentru asigurarea unor functionalități. Politica Cookies.
SUNT DE ACORD