Izabela PănescuIzabela Pănescu
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea

Intoleranța la gluten: simptome, testări gratuite și rețete fără gluten

Izabela2020-01-13T12:02:25+02:00

Se estimează că între 250.000 și un milion de români au diverse forme de intoleranță la gluten, dar mai puțin de 5% dintre aceste persoane sunt diagnosticate corect. Asta pentru că simptomele sunt foarte ușor de confundat cu ale altor afecțiuni. Cinci ani durează, în medie, punerea acestui diagnostic. Cinci ani în care omul merge din medic în medic, ia tot felul de tratamente, dar el tot se simte rău.

Intoleranța la gluten are peste 300 de simptome

O persoană care are „norocul” să aibă simptomele clasice, clare, ale bolii celiace, adică cele care arată o malabsorbție la nivel intestinal, va avea în special probleme digestive: diaree, steatoree (prezența grăsimilor în scaun, scaune voluminoase care plutesc în vasul de toaletă), dar și pierdere în greutate sau stagnare în înălțime.

Conform Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten, sunt peste 300 de simptome și nu apar toate în același timp:

– cutanate recurente: leziuni pe piele, urticarii, erupții (pruriginoase sau nu)
– respiratorii: nas umed, conjunctivită sau asemănări cu astmul bronșic
– digestive: diaree cronică, constipație, balonare sau disconfort permanent
– endocrinologice: probleme tiroidiene, întârzieri de creștere

intoleranța la gluten

Sursa: www.arig.ro

Campanie națională de testări gratuite

Dacă aveți astfel de simptome și nu ați descoperit o cauză clară, dacă aveți o rudă de gradul I deja diagnosticată cu boala celiacă sau dacă aveți o boală autoimună, atunci ar fi bine să verificați dacă nu cumva aveți intoleranță la gluten. Săptămâna viitoare se vor face testări gratuite în câteva orașe din țară, în cadrul Caravanei Naționale „România fără gluten”:

  • Brașov – luni, 26 august 2019, Hotel Belfort, Strada Constantin Dobrogeanu-Gherea, nr. 4 , orele 14.00-18.00
  • Cluj – marți, 27 august 2019, Hotel Ramada, Calea Turzii, nr. 43-49, orele 14.00-18.00
  • Oradea – miercuri, 28 august 2019, Hotel Continental Forum, Aleea Ștrandului, nr. 1, orele 14.00-18.00
  • Timișoara – joi, 29 august 2019, Hotel Continental, Bd. Revoluției din 1989, nr. 21, orele 14.00-18.00
  • Sibiu – vineri, 30 august 2019, Hotel Parc, Strada Școala de Înot, nr. 1-3, orele 9.00-13.00

„Pentru testare nu este nevoie de nicio pregătire prealabilă, însă persoana testată trebuie să nu fie deja pe dieta fără gluten. Privarea de gluten, fie chiar și pentru o perioadă scurtă, poate duce la rezultate eronate. 
Testarea presupune o simplă înțepătură în deget și recoltarea unei mici picături de sânge. Rezultatul este gata în maxim 10 minute, iar rezultatul este discutat împreună cu un medic.” (www.arig.ro)

Dacă aveți deja boala celiacă puteți de asemenea să mergeți, pentru că vor fi sesiuni de informare despre tratamentul bolii celiace, deci despre dieta fără gluten.

Cursuri pentru medici

„În paralel cu campania de informare și testare am făcut un parteneriat cu spitalul IOMC – practic ei merg alături de noi și fac cursuri pentru doctorii locali. La asta m-am gândit inițial să fac cu această caravană, să mergem să pregătim doctorii locali, să afle care sunt protocoalele pentru boala celiacă. Sunt protocoale lansate în acest an, deci vorbim despre noutăți pentru toți medicii din Europa. Practic este un curs de formare profesională, medicii primesc puncte și în felul acesta sper să ajute la nivel local cu diagnosticul persoanelor cu boală celiacă.” (Iuliana Roibu Bonoiu)

Iuliana Roibu Bonoiu este președintele Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten și omul care s-a luptat ca această Caravană Națională să devină realitate. A fost invitata mea în emisiunea Tinerețe fără bătrânețe (puteți urmări interviul integral mai jos)

Diferența dintre boala celiacă și sensibilitatea non-celiacă la gluten (cea pe care o numim de obicei „intoleranță la gluten”)

Iuliana Roibu Bonoiu: „În intoleranța la gluten intră mai multe afecțiuni: vorbim în special de boala celiacă, cea care este o intoleranță autoimună și este cea mai severă dintre aceste afecțiuni. Avem apoi sensibilitate non-celiacă la gluten, care se manifestă puțin mai blând și care nu este o afecțiune autoimună, pentru toată viața. Mai este alergia la gluten, care este un subiect dedicat alergologilor.

Asociația noastră, împreună cu partenerii noștri medicali, se ocupă în principal de primele două afecțiuni: boala celiacă și sensibilitatea non-celiacă la gluten. Ele pornesc la fel ca simptomatologie, dar ulterior se separă serologic: din analizele de sânge vedem dacă persoana este afectată autoimun, dacă ies pozitiv anticorpii de boală celiacă sau nu. Dacă persoana nu are analizele pozitive, dar simptomele sunt aceleași, de rău la ingestia de gluten, atunci este diagnosticată cu sensibilitate non-celiacă la gluten și menține și ea această dietă în funcție de cum se simte.”

De ce e important ca boala celiacă să fie diagnosticată cât mai devreme

Iuliana Roibu Bonoiu: „Este foarte important, pentru că această boală, care are mecanisme autoimune, declanșează și alte boli autoimune sau alte complicații în organism. Dacă pacientul continuă să ingereze gluten, acesta atacă organismul și atunci pacientul poate să dezvolte alte boli. Pot fi poliartrite reumatoide sau dureri articulare, infertilitate la femei, probleme de creștere la copii, iar complicațiile pot merge până la cancere. De asta e bine ca persoana să intre la dietă cât mai repede și astfel să își echilibreze organismul și să redevină un om sănătos.

Rețete fără gluten simplu de făcut și sănătoase

Dacă nu știți ce să mai mâncați fără gluten, poate vă face cu ochiul acest chec delicios și sănătos, această mâncare cu ciuperci pleurotus, quinoa și cartofi sau această înghețată pe băț care se prepară imediat.

Am postat de-a lungul timpului o mulțime de rețete fără gluten: le găsiți aici.

retete fara gluten

Mai multe informații despre dieta persoanelor cu intoleranță la gluten sau despre Caravana „România fără gluten” aflați din interviul pe care l-am făcut cu Iuliana Roibu Bonoiu:

 

Print Friendly, PDF & EmailPRINT

Articole din aceeași categorie:

Comment (1)

  • Laura Reply

    Mulțumim, Izabela, pentru interviu și articol!
    Vin cu o rectificare: intervalul orar pentru Sibiu este 09:00-13:00.

    24/08/2019 at 18:02

Care este părerea ta? Anulează răspunsul

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Newsletter

Follow me

Facebook
Instagram
You Tube

Articole recente

Dr. Cătălina Crețu: Suplimentele sub formă de spray se asimilează mai bine decât comprimatele 30/09/2020
Pandișpan cu fructe (rețetă cu făină integrală, fără lactate și fără zahăr) 22/09/2020
Unde puteți mânca pizza cu blat integral și pizza vegană în București 28/08/2020
Cele două fețe ale României | Cum putem micșora prăpastia dintre rural și urban 03/08/2020
#CălătoreșteSănătos: 14 cazări cu intrare separată, în mijlocul naturii 02/08/2020
Cazare la căsuțe individuale, în natură | #CălătoreșteSănătos în România 29/07/2020
9 ani de @tinerete.fara.batranete 🙏🏻 9 ani d 9 ani de @tinerete.fara.batranete 🙏🏻 9 ani de @digi24hd 🎉

Au fost cu de toate: cu multă muncă, pasiune, cu prietenie, durere, lacrimi, dar și cu multe bucurii si recunoștință. Sper că v-am inspirat să faceți schimbări către un stil de viață echilibrat🙏🏻 De fapt știu din mesajele voastre că am făcut asta și o să o facem în continuare🤗 

Vă mulțumesc din suflet tuturor celor care ne urmăriți🙏🏻, le mulțumesc invitaților pentru informațiile împărtășite🙏🏻, tuturor colegilor mei care au contribuit în acești ani la realizarea emisiunii🙏🏻, dar și colegilor de la Știri și de la toate celelalte departamente Digi24, pentru munca lor de zi cu zi🙏🏻 La mulți ani!🎉

#digi24 #tineretefarabatranete #tvstation #tvshow #healthshow #healthinspiration #healthtips #izabelapanescu
Am făcut scuba diving🎉🙏🏻🤿 Încă nu-m Am făcut scuba diving🎉🙏🏻🤿 Încă nu-mi vine să cred! Tot mă gândesc dacă nu cumva a fost un vis🐠🦑🐟 A fost cea mai tare experiență ever! În anii ăștia am învățat să schiez, am făcut parasailing, m-am dat și pe tobogan cu apă o dată (tot ca să îmi înving frica), dar nu se compară nimic cu scuba. Ce e sub apă e incredibil! Nu poate fi descris în cuvinte. 

Imaginați-vă că eu nu știu să înot, îmi e frică să stau în apă și erau valuri mărișoare. Plus că sunt super friguroasă și apa e rece. Nu am intrat până acum decât puțin, cu picioarele. But I DID IT🎉🎉🎉 Și nu scriu asta ca să mă laud, ci ca să vă inspir și să vă dau încredere că se poate! Mi-au trecut un milion de gânduri prin cap, am avut multe frici, dar le-am depășit treptat. 

Promit că vă povestesc mai multe zilele următoare, când vom primi și pozele underwater🐟🦑🐠

Am pus și două video-uri de la început, când mă acomodam cu apa și echipamentul➡️➡️➡️

#scubadiving #calatorestesanatos #scubadive #firsttimescubadiving #egypt #redsea #redseascubadiving #hurghada
Viața acvatică e fabuloasă🙏🏻 Am tras c Viața acvatică e fabuloasă🙏🏻 Am tras cu ochiul deocamdată printr-un seascope, adică un vas care are niște geamuri-lupă. Dați swipe➡️ și o să vedeți cum am admirat coralii și peștișorii. Ei erau la 20 de metri adâncime, dar îi vedeam ca și cum treceam pe lângă ei. 

Evident că organizatorii au făcut și spectacol: unul dintre ei se scufundă, le dă peștilor mâncare și astfel vin foarte mulți la geamuri. 

Tot pentru a admira coralii și peștii, există și varianta cu submarinul. Părerile sunt împărțite: unii oameni spun că e mai fain cu seascope-ul, alții cu submarinul. Nouă chiar ne-a plăcut cu seascope-ul, dar nu pot face comparație, pentru că nu am fost cu submarinul. Despre varianta asta a scris @daddycool.ro - el și @ana_novic au fost acum câteva zile cu copiii - găsiți o postare la ei în feed despre submarin. 

Excursia cu seascope-ul durează 2 ore (plus transferul hotel-port-hotel) și e foarte fain că se face și o pauză de 10-15 minute pentru snorkeling, de care noi nu am știut:( Deci dacă mergeți cu seascope-ul neapărat să vă luați coatumul de baie, prosopul și echipamentul de snorkeling. 

Am intrebat dacă cei mai mulți corali sunt morți, pentru că erau foarte puțini colorați. Mi-au spus că o parte sunt morți, i-am întrebat dacă din cauza poluării, dar nu păreau să știe prea multe. Am citit apoi mai multe articole și văd că in ultimii ani s-au luat ceva măsuri pentru protejarea lor. Nu știu dacă suficiente, dar măcar s-au luat. Și mă mai bucur că perioada asta de pandemie, deși pentru turism a fost și este încă un dezastru, pentru viața marină cu siguranță a fost o binecuvântare. 

#CălătoreșteSănătos #multumesc #recunostinta #acvaticlife #grateful #gratitude #thankyou #seascope #hurghadaseascope #hurghada #hurghadaegypt #egypt #coralreef #redseacorals #redseacoralreef #redsea #redseafishes
Am ajuns pe o insulă exotică, dar la 3 ore de Am ajuns pe o insulă exotică, dar la 3 ore de mers cu avionul de București😉 Insula Giftun din Egipt arată așa cum vezi în fotografiile din Maldive, Zanzibar sau alte destinații exotice. E un loc superb, în care se ajunge dacă ești în vacanță în Hurghada și iei o excursie opțională (se numește Orange Bay sau Giftun). DAR din punctul meu de vedere merită să mergi aici doar în anumite condiții:
➡️ dacă ești în Egipt în sezon și poți intra în apă. Noi am intrat doar puțin cu picioarele, pentru că este destul de rece. Sunt și oameni mai curajosi, dar am vazut foarte, foarte puțini în apă. 
➡️ dacă vrei să faci snorkeling sau să te dai cu banana/canapeaua:) Asta pentru că oprirea la Orange Bay este de doar 2 ore, iar alte două opriri sunt pentru a vedea Marea Barieră de Corali din Marea Roșie ori pentru sporturi nautice. 

Pe scurt, dacă mergi în perioada asta, când la Orange Bay nu prea poți intra în apă, și nici snorkeling nu faci, și nici cu banana nu te dai, nu prea merită oboseala, banii, poluarea. Noi am plecat la 7:30 dimineața de la hotel și am ajuns înapoi la 18:30 (asta și pentru că hotelul nostru e departe de port).

❗️Snorkeling să știți că fac foarte mulți oameni și în perioada asta - toți spun că apa e ok, că e rece doar puțin când intri și adevărul este că are aproximativ 21 de grade, deci e ok pentru scufundări. Noi nu am îndrăznit, pentru că ne bătuse vântul toată ziua, eu nu știu să înot și erau valuri din cauza vântului care se întețise. Dar prietenul nostru Vlad a salvat onoarea grupului🤿👏🏼🤿

Pe de altă parte, când am văzut peisajele acelea superbe și Bariera de Corali (ce puteam vedea la suprafață, căci în jos nu am intrat), iar deasupra lor atâtea bărci care poluează și deranjează mediul marin... M-am întristat... Nu știu dacă se face ceva pentru a proteja aceste minuni ale naturii... Sper că se face... Si acesta este un motiv pentru care spun că nu are rost să mergi atâta drum doar pentru a sta 2 ore la Orange Bay. 

#CălătoreșteSănătos #lovetraveling #orangebay #egypt
Cu rochița asta superbă #madeinro vă aștep Cu rochița asta superbă #madeinro vă aștept mâine la emisiune😉 Și cu două invitate de la care aflăm o mulțime de informații utile: 
🎤 Doamna Neli Pfeiffer, specialist in terapii cosmetice apicole, ne spune cum putem folosi mierea, propolisul, lăptișorul de matcă sau veninul de albine pentru a avea un ten frumos și sănătos.
🎤 Dr. Elena Dragomir, medic primar medicină fizică, recuperare și balneologie, ne spune totul despre terapiile balneare de la Băile Govora. 

Vă așteptăm mâine (sâmbătă), de la ora 17:30, la @tinerete.fara.batranete 

PS: rochița o găsiți la @district_24_showroom 💛

#madeinro #romaniandesigner #lovemadeinro #wearmadeinro #izabelapanescu #tineretefarabatranete #digi24
Deși mănânc echilibrat, în ultimii ani am tot Deși mănânc echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut și perioade cu reflux și greață, inclusiv trezit noaptea din somn din cauza asta. Am încercat eu să îmi dau seama ce nu îmi priește, dar parcă tot era o verigă lipsă, mai ales că mă simțeam mai mereu obosită, aveam probleme cu somnul, nasul uscat și înfundat mai mereu. 

Știam de mult timp că o posibilă cauză poate fi intoleranța la anumite alimente, dar abia la finalul anului trecut am reușit să fac analiza, iar rezultatele arată intoleranțe la 17 alimente. Sau mai bine spus alergii alimentare întârziate, pentru că asta depistează testul ImuPro, pe care l-am făcut eu și Ionuț. Soțul meu are doar patru alimente de exclus, numai că are și intoleranță la histamină, care se găsește în foarte multe alimente, printre care banane, vinete, roșii, brânză, vin roșu. Iar eu am inclusiv la alimente considerate sănătoase, precum migdale, caju, ceapă, mure.

Sunt multe de povestit, urmează un consult la medic, apoi să excludem alimentele o perioadă și să le reintroducem treptat, plus suplimente pentru susținerea organismului. Promit să vă povestesc mai multe pe parcurs, în special în Stories, dar și pe site. 

Voi face curând și un interviu cu dr. @cezarina_matei despre intoleranțe și alergii alimentare întârziate. Dacă aveți întrebări, le puteți lăsa în comentarii. 

Despre testul ImuPro găsiți mai multe informații pe www.testedebine.ro @teste_de_bine 

Atenție, această postare nu ține loc de consult la medic. Dacă aveți probleme de sănătate, cereți părerea unui medic. În același timp, țineți minte că e esențială depistarea cauzelor, nu doar tratarea simptomelor. Și că e nevoie de o abordare complexă când sunt dezechilibre în organism, iar de multe ori cauzele sunt multiple, nu e una singură.
Voi ce ați făcut bun în weekend? Eu mă laud cu Voi ce ați făcut bun în weekend? Eu mă laud cu acest mic dejun colorat, sățios și #nowaste 🌏 Știu că nu pare ceva special, dar pentru mine este☺️

Aveam în frigider cotoarele de la ciupercile folosite joi seara la orez, plus niște ruccola și praz care se cam ofiliseră, așa că am făcut rapid o omletă. Am păstrat frunzele mai fresh din ruccola si am făcut o salată cu ridichi, am mai pus niște gogoșari alături, pâine integrală făcută de mama mea și gata! De fapt am mai făcut ceva: ceai de sunătoare, pe care eu îl adooor💛 Mă duce direct în copilărie💛

#RețeteleIzabelei #micdejun #micdejunsanatos #micdejunechilibrat #omletă #alegerisanatoase #niciomasafaralegume #niciomasafaraverde #fararisipa #fărărisipă #fararisipaalimentara #risipaalimentara #nowastemeal #nowastedfood #healthybreakfastideas
Idee de mic dejun: pastă de măsline kalamata. No Idee de mic dejun: pastă de măsline kalamata. Noi am mâncat-o cu spanac, ridichi și usturoi. Rețeta este pe site, scrisă de Ionuț acum câțiva ani:) Am pus link în bio⬆️

Am mai mâncat zacuscă de ciuperci făcută de mama mea, dar tot alături de legume crude. Am suplimentat farfuria de vreo trei ori cu spanac și usturoi😁 V-am mai zis că facem un tratament pentru deparazitare, iar paraziților intestinali nu le place deloc usturoiul😉 

#RețeteleIzabelei #masline #retetesanatoase #retete #retetesimple #retetevegane #reteterapide #retetedepost #micdejun #micdejunsanatos #micdejunechilibrat #micdejunsănătos #micdejundelicios #alegerisanatoase #alegerisănătoase #healthyfood #healthyrecipes #healthychoices
Știu că nu e o poză “demnă” de Instagram, Știu că nu e o poză “demnă” de Instagram, dar trebuie neapărat să faceți piure cu ulei de dovleac și puțin usturoi. E delicioooos💛 Și e perfect pentru persoanele care au paraziți intestinali😉

Noi facem o cură de deparazitare și, pe lângă tratament, trebuie să mâncăm usturoi și dovleac. Plus că nu avem voie lactate, printre altele. De asta l-am făcut așa astăzi și am rămas surprinsă cât de bun este! 

Încercați-l și dați-mi un semn dacă vă place. Puteți folosi și alt tip de ulei, numai să fie presat la rece și să vă placă gustul. 

#RețeteleIzabelei #alegerisanatoase  #faralactate  #retetefaralactate

Acesta este un blog personal. Opiniile sunt ale mele, nu ale angajatorului, colaboratorilor sau partenerilor mei. Articolele și fotografiile pot fi preluate doar cu acordul meu. Mulțumesc!

 

Copyright 2014-2018. Toate drepturile rezervate.

Facebook
Instagram
You Tube
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea
Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare, precum și pentru asigurarea unor functionalități. Politica Cookies.
SUNT DE ACORD