Irina Filip, supraviețuitoare: „Viața după cancer e plină de sens”

“Carcinom ductal invaziv. Mai exact, cancer mamar. A fost un șoc.”

Când a aflat că are cancer, Irina Filip, de profesie educatoare, avea 47 de ani, doi copii studenți și un soț care urma să trăiască travaliul supraviețuirii alături de ea.

„Simțeam o denivelare deasupra sânului stâng. Mergeam aproape anual la investigații de rutină – analize de sânge, consult și teste ginecologice – și de aceea m-am gândit că ceea ce simt la sân este ceva hormonal trecător. Ce a urmat a fost devastator pentru mine și familia mea”, povestește Irina acum cu mult calm.

Un control făcut la timp la medicul de familie și apoi mamografie. Acestea au fost primele momente cheie ale vindecării mele ulterioare”, mi-a repetat de mai multe ori de-a lungul conversației noastre. Vocea ei blândă și felul în care povestește îmi arată că toată experiența cancerului înseamnă acum pentru ea acceptare, deși a trecut prin momente foarte grele în acea perioadă. Operația a fost unul dintre ele: a rămas fără un sân, iar din 16 ganglioni scoși, doi erau afectați de cancer.

„Pe lângă șocul rezultatului la examenul histopatologic, am rămas cu o puternică imagine a momentului în care am fost întinsă pe masa de operație, care era atât de îngustă că abia încăpeam. Apoi mi s-au întins brațele ca și cum m-ar fi răstignit… Au trecut 14 ani și tot nu m-am vindecat de acea imagine grea, însă cumva știu că acela a fost momentul în care mi-am spus că voi lupta pentru viață!”, își amintește Irina.

După operație i-a fost recomandat un tratament standard de chimio și radioterapie, dar a decis să ceară părerea mai multor oncologi. “Îi sunt recunoascătoare unui medic din Bacău, care mi-a spus că există și niște cistostatice de ultimă generație. Este foarte greu să iei decizii privind viața ta, când ai mai multe păreri medicale. Am optat pentru acel tratament citostatic specific pe care l-am urmat pentru 6 luni, mai ales pentru că mi s-a spus că nu îmi va cadea părul – cred că acesta a fost al doilea moment cheie în salvarea mea – iar apoi am făcut încă 8 ani de hormonoterapie”, spune Irina.

“Înainte de diagnostic familia era cea mai importantă. Acum sunt eu pe primul plan.”

Se spune că primim astfel de provocări pentru a ne atrage atenția că ceva nu facem bine, că avem ceva de schimbat. Irina a înțeles mesajul. Au trecut 14 ani de la diagnostic și chiar dacă buletinul arată că are 61 de ani, se simte mai plină de viață decât înainte.

 “Viața după cancer este plină de sens, fiindcă ajungi cu adevărat la o iubire de sine și la o înțelegere clară a ceea ce te face să te simți împlinit și fericit: un amestec de lucruri importante și mărunte. Deși sunt mereu în alertă privind atenția pe sănătate, mă bucur de o viață conștientă: călătoresc mai mult, îmi acord timp pentru nevoile mele de femeie, pentru îngrijire, relaxare. Stau în leagăn și privesc norii, spre exemplu, și simt că acest lucru mărunt îmi aduce bucurie. Înainte de diagnostic nu exista nimic mai important pe lume în afara copiilor și a familiei. Acum sunt eu pe primul plan.

Irina Filip vorbește deschis și fără teamă despre această boală. Spune că și-a dat seama cât de important este ca tot mai multe persoane care au supraviețuit să își spună povestea: “Pe  holurile din spital, când îmi așteptam rândul la consultații, auzeam numai povești de groază: cutare a mai trăit 2-3-6 ani… Acum 14 ani, cu greu auzeai de cineva care a reușit în lupta cu cancerul. Ajută enorm când ești acolo jos să știi că se poate!”

„Eu îmi spun povestea tuturor, pentru că toate femeile ar trebui să știe că investigațiile de rutină nu sunt un moft și că pot face deseori diferența între a fi și a nu fi. Și poate că sunt femei diagnosticate cu cancer care și-au pierdut speranța și atunci mă gândesc că povestea mea le-ar putea aduce un strop de motivație și speranță. Dacă acum 14 ani s-a putut, acum cu atât mai mult, când tratamentele sunt și mai avansate.”

Descoperă lucrurile importante la timp, nu la limită!

Vă invit să urmăriți poveștile a încă patru femei care suferă de cancer și care povestesc ce lecții au învățat și cum și-au schimbat viața datorită bolii, într-un material video realizat de Recorder:

Potrivit Institutului Oncologic București, aproape 6.000 de femei primesc diagnosticul “cancer de sân” în fiecare an, în România. Sigur că sunt și cazuri care nu se termină bine… Cred că aproape fiecare dintre noi are un apropiat sau a auzit de cineva care a pierdut această luptă, poate chiar și în cazul unui diagnostic precoce… Eu recunosc că mi-a fost foarte greu să scriu povestea Irinei, pentru că în urmă cu puțin timp am pierdut cea mai bună prietenă din cauza acestei boli cumplite și încă e greu de acceptat… Apoi mi-am amintit că ea și-a dorit mult să facem o campanie la emisiune cu și despre oameni care au trecut prin această încercare și au reușit să câștige bătălia. Îmi amintesc perfect momentul în care mi-a spus ideea și am dezvoltat-o împreună pe loc, o vedeam deja pusă în practică, în cel mai mic detaliu. Mi-au dat lacrimile instantaneu când mi-am dat seama că Regina Maria exact asta face prin campania „Supraviețuitoarele„. Exact ce ar fi vrut Cris să facem noi. Am știut atunci că i-ar plăcea să scriu o astfel de poveste. Pentru că da, există și cazuri cu final tragic, dar avem nevoie să vedem și partea plină a paharului. Trebuie să o vedem, pentru că există.

Cele mai multe cazuri ar trebui să fie cele cu final fericit, cu vindecare. În cazul cancerului la sân, așa cum a avut Irina Filip, statisticile arată că rata de supraviețuire la 5 ani este de 95%, dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism. 95%, vă dați seama? Problema este că la noi cancerul de sân este pe primul loc ca mortalitate, pentru că femeile ajung de obicei târziu la medic. Prea puține ajung în stadiul I. De asta e esențial să facem controalele medicale periodice și de asta e important să împărtășim poveștile femeilor care au trecut prin această încercare. Dacă știți pe cineva care duce sau a dus o luptă cu cancerul, vă invit să intrați aici și să scrieți povestea supraviețuirii, pentru ca tot mai multe femei să descopere cheia curajului, a optimismului și a reușitei.

***

Acest articol face parte dintr-o campanie Regina Maria de conștientizare a cancerului la femei: potrivit Institutului Oncologic Bucuresti, anual, în România, sunt aproape 6.000 de cazuri noi de cancer la sân. Diagnosticat precoce, acesta foate fi tratat. De aceea controalele medicale periodice sunt foarte importante.

***

Surse foto: arhivă personală Irina Filip, Regina Maria, www.pexels.com

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe