Tratamente naturiste care pot dăuna sănătății

Știați că ceaiul de tei nu este recomandat persoanelor cu tensiune mică? Ori că ghimbirul nu este indicat femeilor care au chisturi sau fibroame? Și plantele au contraindicații, chiar dacă aparent sunt naturale și inofensive, deci atenție ce tratamente naturiste urmați.

Știți deja că sunt fan plante medicinale și tratamente naturiste, atunci când se poate. Problema la noi este că s-a ajuns în extrema cealaltă: se folosesc oricând, oriunde, în orice cantități și bineînțeles, fără recomandarea unui medic. Se iau direct de la plafar, după „rețeta” de pe internet.

Tocmai de asta am vorbit cu dr. Cătălina Crețu și cu dr. Ruxandra Constantina, ambele medici cu competență în apifitoterapie, pentru rubrica „Tinerețe fără bătrânețe”, care mi-au confirmat că până și plantele pentru ceai pot avea efecte adverse.

Când trebuie evitat muşeţelul

Una dintre cele mai populare plante medicinale în România este mușețelul. Ajută digestia, calmează iritațiile, este recomandat în infecțiile respiratorii, dar atenție, pentru că interacționează cu unele medicamente.

Dr. Cătălina Creţu: Fluidifică sângele, deci dacă persoana respectivă ia un anticoagulant evident că va modifica nivelul de fluiditate a sângelui și se va trezi cu hemoragii nedorite.

Și preparatele cu ginko biloba, ginseng, usturoi sau ghimbir pot interacționa cu medicația anticoagulantă.

Ceaiul verde în exces poate duce la anemie

Și ceaiul verde trebuie băut cu atenție, deși este plin de antioxidanți. Medicii recomandă ca după o lună să fie neapărat luată pauză.

Dr. Ruxandra Constantina: Ceaiul verde interferează cu absorbția calciului și a fierului, deci putem să ne trezim cu o anemie, putem să ne trezim cu o spasmofilie. În primă fază are efect tonic, dar el scade tensiunea arterială, așa că cei cu tensiunea mică se pot trezi chiar cu stări de leșin.

Când este contraindicată sunătoarea

Atenție și la produsele pe bază de sunătoare, mai ales în sezonul cald. Provoacă fotosensibilitate, deci nu e recomandat să vă expuneți la soare dacă urmați un astfel de tratament.

Dr. Ruxandra Constantina: Ceaiul de sunătoare este foarte des folosit, în special pentru că este drenant biliar și pentru că are efecte antidepresive, dar dacă este consumat pe termen lung poate provoca dureri de tip nevralgii. De asemenea, este bine de știut pentru doamne și domnișoare – scade eficacitatea anticoncepționalelor orale, dar și a medicamentelor pentru hipertensiune, diabet sau astm.

Plante care trebuie evitate dacă aveți chisturi sau fibroame

Ghimbirul și scorțișoara, foarte folosite în curele de slăbire, pot determina creșterea în mărime a unui fibrom sau chist uterin, dar nu sunt singurele.

Dr. Cătălina Crețu: Am avut o pacientă care avea un fibrom la limita necesității intervenției chirurgicale și pentru că își dorea scăderea în greutate consuma zilnic ghimbir și scorțișoară, fără să știe că acestea două fiind estrogenice și crescând energia la nivelul sferei genitale, nu au făcut decât să întrețină și chiar să genereze creșterea fibromului uterin.

Dr. Ruxandra Constantina: Extractele de salvie, de lemn dulce, de mărar, de trifoi roșu sunt foarte folosite. În cazul în care persoana are o predispoziție spre chisturi, are antecedente de cancer mamar sau ovarian, ele sunt strict contraindicate.

Ginsengul poate avea efecte adverse

Indicat pentru memorie, fertilitate sau imunitate, ginsengul poate avea efecte adverse dacă e luat prea mult timp.

Dr. Cătălina Creţu: Luat zilnic pe o perioadă mai mare de 21 de zile, va da o stare de agitație și atunci se dă cu anumite intermitențe. Așa cum poți să dai șofrănelul timp de 3 luni fără să apară niciun fel de probleme.

Cine ar trebui să evite ceaiul de tei

Ceaiul de tei ne relaxează și ne ajută să dormim mai bine. Medicii atrag însă atenția că băut mai mult de 3-4 săptămâni va avea efectul invers: provoacă insomnie.

Dr. Cătălina Crețu: Teiul produce acest efect de sedare, linistire, te simti foarte bine, dar dacă întâmplător ești o persoană cu o tensiune mică și nu te hidratezi suficient te poți trezi că ai amețeli.

Plante pe care cardiacii să le evite

Preparetele cu ginko biloba sau ginseng, dar și extractele de usturoi sau de ghimbir pot interacționa cu medicația anticoagulantă.

Dr. Ruxandra Constantina: De asemenea păducelul administrat pacienților care deja au medicație cardiacă, în doze mari poate să provoace dureri de cap și scăderea bruscă a tensiunii arteriale. La fel valeriana, atenție, poate să aibă efect paradoxal – în loc să ne liniștească, poate să provoace anxietate și tulburări de ritm cardiac dacă este asociată cu medicația cardiacă sau este folosită în doze mari.

Luați tratamente naturiste doar la indicația unui medic

Aceste exemple sunt doar câteva care să vă dea de gândit. Ideea este să nu luați tratamente naturiste după ureche. Și acestea sunt tot medicamente, așa că trebuie luate doar la recomandarea unui medic care să aibă competență în apifitoterapie.

Puteți urmări rubrica „Tinerețe fără bătrânețe” pe care am făcut-o pentru Digimatinal, la Digi24, aici:

 

Sursa foto: www.pexels.com

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe