Izabela PănescuIzabela Pănescu
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea

Socată fără zahăr și fără drojdie

Izabela2019-06-14T07:32:33+02:00

Da, așa cum ați auzit. Mă rog, ați citit 🙂 Socată fără zahăr și fără drojdie. Eu așa o fac de câțiva ani. Știți deja că folosesc cât mai puține ingrediente la tot ce prepar, îmi place să fie cât mai simplu totul. La fel și cu socata.

Zahăr oricum nu am în casă, miere am de la tatăl meu, deci e clar ce folosesc 🙂 Nu îmi plac băuturile carbogazoase, așa că nu țin neapărat ca socata să fie foarte acidulată. Mi s-a întâmplat acum câțiva ani să nu am drojdie în casă, am făcut fără și am văzut că iese foarte bună și așa. Se acidulează, dar mai puțin. Depinde și cât o țineți, dar și ce temperatură este. Iată rețeta mea:

Ingrediente socată fără zahăr

-15 flori de soc (dacă sunt uscate puneți cantitate dublă, deci 30)

-2 lămâi bio

-aprox 700 gr miere

-4,5 litri apă

-2-3 steluțe de anason (opțional)

Mod de preparare

Tăiați lămâile feliuțe subțiri, cu tot cu coajă. De asta am specificat să fie bio, pentru a pune și coaja. Și ea lasă o aromă, puțin amăruie, care se contopește foarte bine cu dulceața socului. Eu am dat 3 lei pe două lămâi bio, deci chiar nu e o tragedie ca de câteva ori pe an să luați lămâi bio. Dacă nu, ar fi ideal să nu puneți coaja.

Mierea trebuie mai întâi dizolvată în apă. Cel mai ușor este să o puneți într-o sticlă de 2l cu gura largă sau într-un bidon de 5l și să puneți puțină apă peste. Apoi agitați până se topește. Astfel se topește mult mai repede decât dacă amestecați în borcan cu o lingură.

Puneți într-un borcan mare de sticlă (de cel puțin 5l) florile de soc, feliuțele de lămâie și anasonul. Turnați cei 4,5 litri de apă și mierea topită. Puneți un tifon peste borcan. Păstrați borcanul în bucătărie, pe balcon, nu contează, ideea este să fie într-un loc luminos, să îl vadă soarele măcar puțin, să îi dea din energia lui 🙂

O dată pe zi amestecați bine în borcan cu o lingură cu coada lungă. Nu vă speriați dacă face puțin floare deasupra. Eu prima dată am adunat-o cât am putut, dar apoi am lăsat-o așa și nu s-a întâmplat nimic. E adevărat că făcuse numai puțin floare, așa cum se vede în poză.

Ponturi pentru o socată mai aromată

Cât trebuie lăsată? În principiu 3 zile și 3 nopți, dar depinde cât de cald este afară. Dacă e înnorat și nu sunt chiar 30 de grade, e posibil să fie nevoie să o lăsați mai mult. O să vă dați seama, pentru că începe să fermenteze, o să vedeți bulele deasupra. Plus că puteți gusta. Dacă vreți să fie mai acidulată, o mai lăsați.

Când este gata vă mai rămâne doar să o strecurați și gata! Un pont la strecurat: stoarceți cât puteți și din lămâi, și din florile de soc. Altfel riscați să aruncați muuultă aromă. Eu folosesc săculețul pentru făcut lapte vegetal. Este pur și simplu un săculeț dintr-un material fin (căutați pe internet „sac pentru lapte vegetal”) în care torn toată compoziția, iar la final storc bine lămâile și florile, să își lase toată aroma în suc, nu la gunoi 🙂 O pun apoi în sticle de sticlă și o păstrez la frigider.

Vreau să vă spun că socata de anul acesta a ieșit cea mai bună ever! E adevărat că am pus mai multe flori decât de obicei (până acum puneam 10, dar s-a mai întâmplat să pun mai multe, deci nu e neapărat acesta motivul), am pus și mai multă lămâie (de obicei puneam una singură, nu două), plus că socul era de la părinții mei și poate cel mai important a fost că de data asta eram eu foarte relaxată, fericită, am avut mare grijă de borcănaș, l-am admirat mereu, am și vorbit cu el 🙂 Pare ciudat, dar da, îmi plăcea așa mult cum arăta borcanul, mi-era așa drag de floricele de soc, de lămâi, de steluțele de anason, încât le admiram de câte ori treceam pe lângă borcan 🙂

Nu uitați să puneți soc și la uscat. Astfel veți putea face socată și la iarnă. Iar la finalul verii să puneți cătină la congelator. Puteți face suc de ghimbir și cătină delicios!

Aștept și părerile voastre. Spuneți-mi dacă voi faceți altfel, poate aveți o metodă și mai bună, pentru o socată și mai aromată și mai sănătoasă <3

 

Print Friendly, PDF & EmailPRINT

Articole din aceeași categorie:

Care este părerea ta? Anulează răspunsul

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Newsletter

Follow me

Facebook
Instagram
You Tube

Articole recente

Dr. Cătălina Crețu: Suplimentele sub formă de spray se asimilează mai bine decât comprimatele 30/09/2020
Pandișpan cu fructe (rețetă cu făină integrală, fără lactate și fără zahăr) 22/09/2020
Unde puteți mânca pizza cu blat integral și pizza vegană în București 28/08/2020
Cele două fețe ale României | Cum putem micșora prăpastia dintre rural și urban 03/08/2020
#CălătoreșteSănătos: 14 cazări cu intrare separată, în mijlocul naturii 02/08/2020
Cazare la căsuțe individuale, în natură | #CălătoreșteSănătos în România 29/07/2020
Conopidă “pane” la cuptor: am fiert buchețel Conopidă “pane” la cuptor: am fiert buchețelele de conopidă câteva minute în apă cu sare, le-am scurs, le-am lăsat să se răcească, apoi le-am dat prin ou, prin mălai și le-am pus la cuptor până au început să se rumenească. V-am pus și un video aici ➡️ 

Sunt delicioase! Crocante la exterior, moi în interior. Neapărat să faceți! Aștept pozele voastre😉 

Noi le-am mâncat cu sos de usturoi și alături am mai avut cușcuș cu legume. Nu am avut proteine la cina asta, dar am avut la celelalte mese. 

#RețeteleIzabelei #conopida #gatestesanatos #izabelapanescu #healthyfood #healthycooking #cauliflower #cauliflowerrecipes #healthyrecipes #healthydinner #cinausoara #retetesanatoase #retetesimple #retetevegane #glutenfree #faragluten #fărăgluten #glutenfreefood
Să avem un An Nou cu echilibru în toate, conecta Să avem un An Nou cu echilibru în toate, conectare cu natura, recunoștință, iertare, experiențe înălțătoare, credință. Să trecem ușor prin provocări, dacă vor fi și astfel de momente. La mulți ani! 

#recunostinta #iubire #happynewyear #happynewyear2021 #lamultiani2021 #breath #livelaughlove #nature #natureconnection #thankyou #gratitude
O foarte mică parte din Crăciunul petrecut acasă la părinții mei🥰 Sunt trei momente în care mi s-a făcut dor să filmez mai mult. Pe restul le-am păstrat direct în suflet. O să vedeți că unicorul a fost laitmotivul Crăciunului nostru😁 Nepoțica mea Daria a vrut să îi aducă Moșul un unicorn, 7 acadele și 5 bomboane😁, așa că unicornul a stat cu noi la masă, a dormit cu noi în pat și noroc că afară a plouat și era noroi, că altfel îl lua și afară😁 

#christmastime #familyfirst #together #auntielife #localfood #eatlocal #eatveggies #christmasinromania #romanianfood #traditionalfood #christmastree
Crăciun cu pace, iubire și lumină vă doresc! C Crăciun cu pace, iubire și lumină vă doresc! Cu momente frumoase alături de oameni dragi, dar și alături de voi. 
🙏🏻 Să nu ne uităm pe noi înșine. E minunat să facem cadouri, să pregătim mâncare, să ne uităm la filme de Crăciun, dar să ne amintim și de corpul și sufletul nostru. Să le mulțumim, să le fim recunoscători, să petrecem timp și cu noi. În emisiunea de astăzi vă dăm exemplu de un astfel de exercițiu util și eliberator: retrospectiva lui 2020. O retrospectivă interioară, emoțională. Știu că e vineri, dar avem ediție specială și astăzi, nu doar mâine. Vă aștept de la 17:30 pe @digi24hd la @tinerete.fara.batranete 

#craciunfericit #craciuncuiubire #paceinsuflet #recunostinta #multumesc #retrospectiva2020
Ieri mă gândeam că e primul an în care nu a ve Ieri mă gândeam că e primul an în care nu a venit Moș Nicolae. Nu ne-am pregătit ghetuțele, nu ne-am luat cadouri. Am trecut printr-o provocare zilele astea și nu am mai apucat să cumpărăm sau să comandăm ceva. Iar ieri, când mă gândeam eu că e prima dată când nu a venit Moșul, mi-am dat seama că de fapt a venit. Și cu ce daruri! Părinții noștri ne-au trimis pachet parcă mai bogat ca oricând💛 Tatăl meu a curățat un dovleac, mama mea a făcut ciorbă, sarmale, mâncare de fasole verde, sora mea plăcintă cu dovleac si chec, cumnatul meu ne-a trimis vin, țuică și vișinată😉, plus legume si fructe, plus ouă de la socrii mei💛 Iar pe seară, Ionuț a fost la finuții noștri să le ducă daruri de la Moșul, iar ei, ca să mă înveselească, mi-au trimis desenul cu un curcubeu🌈🙏🏻🌈 Și mi-am dat seama cât suntem de norocoși🙏🏻 Și cât de multă bucurie ne aduc gesturile mici. Nu e nevoie de cadouri scumpe și nici măcar de cadouri așa cum le știm. Cadourile pot fi sub multe forme. Inclusiv provocările prin care trecem, chiar dacă sunt dureroase, sunt de fapt daruri. #weareblessed #grateful #gratitude #mykindofpresents #eatlocal #thankyou #pumpkin #allnatural #fromourparents #rainbow
Astăzi simt să fiu recunoscătoare pentru acest Astăzi simt să fiu recunoscătoare pentru acest loc minunat în care m-am născut🙏🏻 Munții, văile, pădurile, râurile, animalele, florile, fructele și legumele, locurile pline de istorie și încărcate de energie, toate îmi bucură sufletul, îmi hrănesc trupul, îmi liniștesc mintea. Iar în acest an de pandemie am descoperit și am apreciat mai mult decât până acum pământul nostru românesc, cu tot ce ne oferă. Mulțumesc🙏🏻 La mulți ani, România!🇷🇴

🇷🇴 Voi pentru ce îi sunteți recunoscători?🙏🏻

#1decembrie #multumescromania #recunostinta #romania #nationalday #calatorestesanatos #discoverromania #gratitude #imgrateful
Primul kokedama făcut de mine🙏🏻 Până acum Primul kokedama făcut de mine🙏🏻 Până acum câteva zile nici nu auzisem de așa ceva, dar fetele de la @micilebucurii mi-au trimis kitul cu “ingredientele”, iar astăzi am participat la atelierul online, susținut de Alexandra și Dana de la @sam.bu.re 💛 Ele ne-au învățat cum se face. Nu e greu, iar cel mai fain este că te deconectezi total de orice. Chiar e o adevărată terapie, deci sănătate curată🥰🌿☺️ 

🌿 Kokedama este un bulgăre de pământ și de mușchi construit în jurul unei plante cu rădăcină🌱 

👏🏼 Vă recomand să urmăriți comunitatea Micile Bucurii, pentru că au tot felul de ateliere. În decembrie au unul de ceramică, altul de gătit creativ, altul de făcut coronițe de Crăciun. Practic primești acasă un colet cu tot ce ai nevoie, iar la workshop ti se explică pas cu pas cum se face. Nu știam aceasta comunitate, dar îmi place mult că promovează importanța lucrului cu mâinile, folosindu-ne de tot ce ne oferă natura. 

#kokedama #kokedamalove #kokedamaworkshop #micilebucurii #terapiecuplante #planttherapy #diy #diykokedama #diyplants #loveplants #lovenature
Astăzi încep o serie de interviuri care vor cons Astăzi încep o serie de interviuri care vor construi, ediție cu ediție, un ghid pentru un stil de viață echilibrat și pentru creșterea imunității, atât de necesară în această perioadă. Nu este de ajuns să luăm niște vitamina C. Ne ajută, dar nu e de ajuns. O imunitate puternică înseamnă să fim atenți ce și cum mâncăm, ce gândim, cum dormim, ce suplimente luăm și multe altele. Le vom lua pe rând, în fiecare sâmbătă, de la 17:30, la @tinerete.fara.batranete 

În ediția de astăzi vorbim despre:
✅ Schimbări mici care pot fi făcute în alimentație, dar cu rezultate uriașe. Construiesc o listă de baby steps pentru o dietă echilibrată împreună cu dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
✅ Măsuri de protecție emoțională: nu doar igiena mâinilor este importantă, ci și cea mintală. Ce să facem pentru a nu ne lăsăm doborâți de tot ce se întâmplă aflăm de la Georgiana Spătaru, psihoterapeut.

#imunitate #stildeviata  #echilibru #healthshow #healthtips #schimbarimicirezultatemari #healthylifestyle #covidimmunity #immunitysupport
N-am mai purtat fustă așa scurtă de secole🤦‍♀️, dar sunt suuuper happy că în sfârșit îmi place de mine așa🥰 V-am mai zis că nu purtam scurt pentru că nu-mi plăceau picioarele mele, le vedeam mult prea subțiri și în general mă vedeam prea slabă, dar uite că lucrul cu mine de atâția ani dă roade🙏🏻 

Îmi place mult mai mult corpul meu acum, am făcut multe pentru asta, și terapie, si afirmații, și cărți, și cursuri, cred că toate au funcționat câte puțin, dar cel mai mult simt că m-a ajutat recunoștința:
🌀zilnic îi mulțumesc corpului meu pentru tot ce face pentru mine: când fac duș, când mă spăl pe dinți, când îmi fac ritualul facial. 
🌀Uneori fac niște meditații ghidate de scanare a corpului (sunt pe youtube). Practic vizualizez fiecare părticică din corp, fiecare organ, le simt și le mulțumesc. 
🌀 Alteori folosesc metoda îmi pare rău, te rog să mă ierți, mulțumesc, te iubesc - adică îi spun și că îmi pare rău că nu l-am îngrijit și nu l-am apreciat așa cum merita, îi cer iertare pentru asta, iar apoi îi mulțumesc pentru că în ciuda acestui fapt el m-a susținut mereu. Dacă să zicem că sunt în timpul periajului dentar le mulțumesc dinților mei că mă ajută să pot mânca și la final le spun cât îi iubesc și cât de mult îmi plac:) 

Și dacă tot vorbim de fusta asta superbă fucsia, este @tropics.thelabel si o găsiți la @dacia_24_showroom 
Bluza este @whiskers_and_tales si tot la Dacia24 o găsiți🥰

Ținuta o vedeți la @tinerete.fara.batranete nu sâmbăta aceasta, ci cealaltă. Dar și sâmbăta asta am o ținută foarte faină😉

Mulțumesc pentru fotografii @andreinec 🤗🤗

#notsponsored #madeinro #sustinafacerilelocale #supportlocal #bodypositivity #lovemybody #bodypositive #grateful #begrateful #loveyourbody #iamgrateful #gratefulformybody

Acesta este un blog personal. Opiniile sunt ale mele, nu ale angajatorului, colaboratorilor sau partenerilor mei. Articolele și fotografiile pot fi preluate doar cu acordul meu. Mulțumesc!

 

Copyright 2014-2018. Toate drepturile rezervate.

Facebook
Instagram
You Tube
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea
Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare, precum și pentru asigurarea unor functionalități. Politica Cookies.
SUNT DE ACORD