„Detox” de produse parfumate: de ce am renunțat la mirosurile sintetice

 

Acum câțiva ani eram la cumpărături, printre rafturile de hârtie igienică. Eram șocată. Abia am găsit unul sau două tipuri de hârtie care să nu aibă miros. Peste tot parfum de lavandă, mușețel, piersici, trandafiri… Cum să nu-ți dorești să miroși așa produse parfumate de câteva ori pe zi? Eu nu vreau, mulțumesc! Cel puțin nu când folosesc hârtia igienică.

Până atunci folosisem și eu, ca tot omul, hârtie cât mai frumos mirositoare, doar că am avut un moment în care mi-am dat seama că absolut orice foloseam avea un miros perfect, numai bun să te ducă oriunde în lume:

Săpun cu aromă tropicală, gel de duș cu parfum de orhidee, sare de baie cu aromă de fructul pasiunii, spumă de baie cu aromă de trandafir, șampon ce miroase a mentă, balsam de păr cu aromă de cocos, hârtie igienică ce miroase a mușețel, cremă de față cu orhidee, lapte de corp cu vanilie, cremă de mâini cu lavandă, odorizant wc cu aromă de lămâie, parfum pentru baie cu aromă de briza mării, antiperspirant ce miroase a lăcrămioare, lumânărele parfumate cu scorțișoară, apă de parfum sau de toaletă cu note de patchouli, vanilie ori iasomie.

Nu mai spun de produsele de curățenie precum dezinfectantul, soluția pentru curățat geamuri și oglinzi ori cea pentru gresie și parchet. Adăugați pe listă și detergentul de rufe, balsamul, detergentul pentru spălat vase, cel pentru curățarea grăsimii, soluțiile pentru covoare și canapele, odorizantele pentru mașină, bețișoarele parfumate, șervețelele umede, rujurile, cremele și cu siguranță lista de produse parfumate poate continua.

Risc crescut de alergii din cauza parfumurilor

Și eu le-am bifat pe toate și încă multe altele până când am conștientizat că sunt înconjurată de arome sintetice. Începusem să îmi schimb stilul de viață și așa cum micșorasem mult cantitatea de fast food, zahăr, băuturi carbogazoase ori mezeluri, mi-am dat seama că toate aceste parfumuri nu aduc nimic bun și ar fi bine să le răresc. Nu o spun doar eu, ci și medicii: parfumurile sunt printre cele mai alergizante substanțe. Nu ar fi o problemă dacă am fi expuși doar din când în când la ele, pentru că avem un organism inteligent, care știe cum să se adapteze și să se apere, dar când este „bombardat” cu foarte multe chimicale în fiecare zi, atunci clar crește riscul să apară și reacții, așa cum sunt cele alergice. Și nu e vorba doar despre alergiile respiratorii, ci și despre cele de la nivelul pielii. Iar alături de alte substanțe, intră în categoria „perturbatori endocrini”, deci contribuie la apariția sau agravarea problemelor hormonale. Și cine știe ce alte efecte mai au. Oricum, cert e că bine nu fac dacă zilnic ne expunem la ele.

Uitați-vă doar la ingredientele de pe produsele cu miros și o să înțelegeți. De fapt, uneori e greu de înțeles, pentru că sunt tot felul de denumiri de care nu ai auzit și care nu par să aibă legătură cu parfumul. Iată câteva dintre  ingredientele de care ar fi bine să vă feriți: lyral, cynnamil alcohol, hexyl cinnamal, hidroxycitronellol, amylcinnamil.

Atenție! Pot să apară reacții chiar și la ingrediente naturale, mai ales la persoanele care sunt predispuse la alergii.

Detox de produse parfumate

Cred că primele două produse parfumate la care am renunțat au fost detergentul și balsamul de rufe, acum 6-7 ani. Auzisem de nucile de săpun și am luat o pungă, să le testăm. Ne-a plăcut cum spală, așa că am continuat. Peste câteva săptămâni am plecat într-un weekend la munte. Găsisem o pensiune foarte drăguță, doar că seara, când ne-am pus în pat, ni se părea că miroase ceva ciudat. Ne-am dat seama că erau așternuturile, care nu miroseau urât, adică erau curate, dar aveau aromă de ylang ylang sau ceva de genul ăsta. Ne dezobișnuisem de mirosurile astea sintetice și când ne-am întors acasă am realizat că așternuturile noastre nu miros nici a ylang ylang, nici a lavandă sau a primăvară, dar miros a copilărie. Mamele și bunicile noastre nu aveau niciun balsam sau detergent de rufe cu arome, dar așternuturile miroseau atât, dar atât de bine! Pur și simplu a curat, a proaspăt. Vă amintiți?

Ușor, ușor ne-am dat seama că nu mai suportăm parfumurile și am renunțat să mai cumpărăm acele odorizante pentru cameră, pentru baie și pentru mașină. Apoi am început să folosim săpunuri naturale atât pentru mâini, cât și pentru corp. Unele nu au deloc parfumuri, altele au, dar unele naturale. De exemplu vara îmi place să iau unele care au ulei esențial de mentă sau de eucalipt, pentru că dau o senzație de răcorire, iar iarna le iau pe cele cu ulei esențial de scorțișoară ori de portocală.

În privința apei de parfum sau de toaletă, mai întâi le-am înlocuit pe cele de la branduri cunoscute cu unele artizanale, cu ingrediente naturale, dar treptat am început să nu mai folosesc nici măcar aceste parfumuri. A venit totul natural, nu mi-am propus asta de la început. M-am gândit apoi de ce și mi-am dat seama că pe de o parte am observat diferența la Ionuț, soțul meu: îmi plăcea atât de mult cum îi mirosea pielea dimineața, când nu avea niciun parfum! Fiecare dintre noi are un miros al lui, unic, iar mie îmi place să îl simt. Chiar și când vine de la fotbal ador mirosul lui, pentru că e natural, e autentic.

Pe de altă parte, când s-a născut nepoțica mea Daria și i-am simțit mirosul… nu m-aș mai fi dezlipit de ea! Bebelușii au un miros pur și simplu dumnezeiesc. Nu aș vrea să fie înlocuit sau acoperit de niciun produs parfumat, fie el special conceput pentru bebeluși. Nepoțica mea are 5 ani acum și de fiecare dată când ne vedem, eu îi miros pielea. E o senzație care nu poate fi descrisă în cuvinte.

Sigur că mai găsești și la noi în casă produse care au arome, nu suntem extremiști :), la fel cum nu exclud parfumul pe viitor. Poate că voi reîncepe să folosesc, dar cu siguranță va fi unul natural. Sau poate că voi rămâne la mir: mi-am creat un obicei ca în fiecare dimineață, înainte să ies din apartament, să spun „Tatăl nostru” și să mă dau cu mir. Are o aromă atât de fină, de blândă, perfectă pentru mine.

Așadar, nu trebuie să deveniți obsedați de aceste parfumuri care sunt în orice, dar e bine să le reduceți. Noi cred că am renunțat la peste 80% dintre produsele pe care înainte le foloseam mereu, deci se poate!

Igiena nazală, esențială pentru a crea amintiri

Când mi-au propus cei de la Nosette să testez produsul lor pentru igienă nazală și să mă gândesc la ce mă ajută pe mine respirația și nasul, mi-am dat seama că dincolo de beneficiile clare ale respirației pentru sănătatea noastră, este vorba și despre amintiri. De ce? Pentru că amintirile nu sunt doar cele vizuale, din fotografii sau din minte, ci și cele care îți rămân parcă impregnate în nări. Eu o să îmi amintesc mereu mirosul din prima zi de viață a Dariei, mirosul așternuturilor din copilărie, mirosul de portocale pe care le primeam doar de Crăciun, mirosul soțului meu… Abia aștept să creez și alte amintiri olfactive!

***

Acest text este scris la invitația Dr. Reddy’s, care a lansat pe piața din România Nosette Classic, un spray nazal ce conține 100% apă de mare izotonică extrasă din Marea Adriatică. Beneficiile Mării Adriatice sunt cunoscute în toată lumea, datorită cantității mare de săruri minerale și oligoelemente.

Astfel, Nosette Classic ajută la curățarea și hidratarea căilor nazale iritate și regenerează mucoasa nazală, ceea ce ajută la prevenirea răcelii și gripei. Este recomandat pentru igiena zilnică a nasului și poate fi folosit de oricine, inclusiv de femeile însărcinate, mamele care alăptează și copiii de peste 1 an.

 

CELE MAI RECENTE ARTICOLE


Deodorante mai sănătoase și eficiente împotriva transpirației
Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “ce deodorant/antiperspirant folosești?”. Înainte de a răspunde la această […]
Ce filtre pentru apă am ales
Apă filtrată în toată casa, nu doar la bucătărie Dintotdeauna mi-am dorit să am apă filtrată si la baie, nu […]
Low Toxic Life: sfaturi pentru un stil de viață echilibrat, natural, simplu
Sunt foarte fericită să vă anunț că încep, în sfârșit, un proiect pe care îl am în minte de un […]
albire dentara
Experiența mea cu albirea dinților și de ce am ales până la urmă un tratament profesional de albire dentară
Experiența mea cu albirea dinților Tratamentul de albire dentară afectează smalțul dinților – mit sau adevăr? Am auzit asta de […]
Ce beneficii are vitamina C lipozomală și cum o alegem pe cea mai bună
Sunt convinsă că ați auzit de suplimente lipozomale. Vitamina C lipozomală este cea mai cunoscută, dar există și vitamina B, […]
Cum poți afla dacă ai alergii alimentare întârziate
Deși mănânc cât pot de echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut […]

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe