Izabela PănescuIzabela Pănescu
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea

11 alimente care nu expiră niciodată

Izabela2019-09-03T22:01:59+02:00

foodiesfeed.com_vintage-kitchen-at-home

De fiecare dată când merg la cumpărături mă uit pe etichetă la ingrediente, dar și la termenul de valabilitate. M-am trezit de câteva ori cu produse expirate când am ajuns acasă, așa că m-am învățat minte:) Există însă și unele alimente care nu expiră niciodată. Da, ați citit bine. Sunt produse care pot ține ani buni dacă sunt păstrate în condițiile indicate.

Orezul

Orezul alb poate rezista chiar și câteva sute de ani, dacă nu e deranjat de dăunători sau umiditate. Dovadă stau proviziile făcute de faraoni și găsite intacte după sute de ani, în piramide. Regula se aplică doar la orezul alb. Cel brun trebuie consumat în maximum șase-opt luni. Asta pentru că învelișul exterior al bobului (cel care este îndepărtat pentru a obține orezul alb) conține niște uleiuri care îl fac să expire mult mai repede. Eu cred că acesta a fost unul dintre motivele pentru care orezul a fost procesat și nu a fost lăsat așa cum e dat el de natură: cel alb rezistă mai mult pe raft, deci există pierderi mai puține și profit mai mare.

Sarea

Nici sarea nu expiră niciodată, dacă ne gândim la salinele care există de mii sau milioane de ani. Sigur că este nevoie de condiții ideale, deci ca să reziste cât mai mult, feriți-o de umiditate și căldură.

ȘTIAȚI CĂ… Pentru a feri sarea de umiditate, e nevoie să puneți câteva boabe de orez în solniță. Acestea absorb apa, deci sarea va rezista mai mult.

Zahărul

Indiferent că este alb sau brun, zahărul poate fi folosit ani la rândul, dar recomandarea mea este sa îl aruncați de tot din casă și să nu mai cumpărați altul. Dacă nu îl aveți, atunci nu îl veți mai folosi. Este un pas făcut pentru sănătatea voastră, căci consumul exagerat de zahar (și mai toată lumea consumă prea mult!) este asociat cu foarte multe boli grave.

Mierea

În loc de zahăr folosiți miere. Nici ea nu are termen de valabilitate, dar nu pentru că ar fi trecut prin vreun proces de rafinare, așa cum se întâmplă în cazul zahărului, ci pentru că are un conținut de apă foarte  mic. Asta în mod natural. Cu toate acestea, este recomandat să nu păstrați borcane cu miere ani de zile, ci să o folosiți. Nu expiră, dar cantitatea de vitamine și enzime scade.

ȘTIAȚI CĂ… O miere cristalizată (zaharisită) nu este nici stricată, nici falsificată, ci naturală. Cristalizarea este normală și este o dovadă că mierea este naturală.

Oțetul

Oțetul poate fi și el păstrat pentru mult timp în bucătărie. Asta dacă îl țineți în dulap, ferit de lumină și dacă nu deschideți sticla. Nici atunci nu se strică, dar în timp se evaporă.

Alcoolul

Băuturile alcoolice nu expiră nici ele. Ba chiar sunt și mai apreciate, mai ales dacă vorbim despre vin. Trebuie însă păstrat în niște condiții optime.

ȘTIAȚI CĂ… Este recomandat ca sticlele cu vin să fie păstrate la orizontală, nu “în picioare”? De ce? Pentru ca dopul să fie mereu umed. Dacă sticla e păstrată pe verticală, dopul se usucă în timp. Asta înseamnă că se vor forma orificii extrem de mici, dar suficiente pentru ca aerul să pătrunda în interiorul sticlei. Astfel, vinul își va pierde din proprietăți și aromă.

Leguminoase (fasole, năut, linte)

Tot în categoria „alimente care nu expiră niciodată” intră și boabele uscate de fasole, năut și linte. Trebuie doar să le feriți de dăunători, umiditate și lumină. E cam greu, dar nimic nu e imposibil. Este însă foarte probabil să fiarbă mult mai greu dacă le aveți în cămară de ani de zile.

Condimentele

Nici condimentele nu se strică, dar își pierd din aromă odată cu trecerea timpului și atunci le folosiți degeaba. Practic nu veți păți nimic dacă le puneți în mâncare după ce au expirat, nu vă veți îmbolnăvi, dar nici aromă nu vor mai da preparatelor.

Sosul de soia

Sosul de soia își poate pierde din aromă peste ani, însă nu va expira niciodată. Cantitatea mare de sare din compoziție îl ajută să reziste atâta timp, de aceea nici nu este indicat să îl folosiți prea des. Sarea în exces dăunează sănătății.

Siropul de arțar

Siropul de arțar are de asemenea termen de valabilitate infinit. Condiția este să fie pur. Aveți însă grijă să îl păstrați în frigider după ce îl deschideți.

Extractul natural de vanilie

Extractul de vanilie, o minune în deserturi, poate ține o veșnicie, datorită alcoolului din compoziție. Atenție, vorbim despre extract de vanilie, nu despre celebra esență de vanilie, care nu știu dacă a văzut vanilie adevărată. Așadar, alegeți extractul de vanilie, este mai sănătos, dar fiți atenți să nu conțină zahăr în compoziție sau și mai bine folosiți păstăi de vanilie ori pulbere de vanilie (nu zahăr vanilat!). Pudra de vanilie este exact “miezul” din păstăile de vanilie. Știu că sunt mai scumpe, dar credeți-mă ca se folosește o cantitate mult, mult mai mică. Mie îmi ajunge o punguță de 10 grame căteva luni bune.

„Expira la…” versus „A se consuma de preferință înainte de…”

Pe lângă aceste produse care nu expiră niciodată, există și altele care au termen de valabilitate mai mare decât cel inscripționat. Este vorba despre quinoa, pastele făinoase, semințele de chia, mei, care pot fi folosite încă 1-2 ani după. De altfel veți vedea că au pe ambalaj formularea “A se consuma de preferință înainte de…”. Asta înseamnă că după acea dată nu sunt un pericol pentru sănătate, dar proprietățile nutriționale s-ar putea să nu mai fie aceleași. Sigur că nu vorbim aici despre produse precum lactatele, peștele, carnea.

Cel mai bine este sa fiți mereu cu ochii-n patru (la etichetă) și neapărat cu simțurile ascuțite:) Eu am cumpărat o dată somon afumat care nu era expirat, dar avea un miros ciudat, asa că l-am dus înapoi. Așadar, atenție la miros, culoare, la ambalaj, să nu fie umflat. Dacă aveți vreo bănuiala că un produs ar putea fi stricat, mai bine să nu îl consumați.

 

Credit foto: https://www.foodiesfeed.com/

Print Friendly, PDF & EmailPRINT

Articole din aceeași categorie:

Care este părerea ta? Anulează răspunsul

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Newsletter

Follow me

Facebook
Instagram
You Tube

Articole recente

Dr. Cătălina Crețu: Suplimentele sub formă de spray se asimilează mai bine decât comprimatele 30/09/2020
Pandișpan cu fructe (rețetă cu făină integrală, fără lactate și fără zahăr) 22/09/2020
Unde puteți mânca pizza cu blat integral și pizza vegană în București 28/08/2020
Cele două fețe ale României | Cum putem micșora prăpastia dintre rural și urban 03/08/2020
#CălătoreșteSănătos: 14 cazări cu intrare separată, în mijlocul naturii 02/08/2020
Cazare la căsuțe individuale, în natură | #CălătoreșteSănătos în România 29/07/2020
9 ani de @tinerete.fara.batranete 🙏🏻 9 ani d 9 ani de @tinerete.fara.batranete 🙏🏻 9 ani de @digi24hd 🎉

Au fost cu de toate: cu multă muncă, pasiune, cu prietenie, durere, lacrimi, dar și cu multe bucurii si recunoștință. Sper că v-am inspirat să faceți schimbări către un stil de viață echilibrat🙏🏻 De fapt știu din mesajele voastre că am făcut asta și o să o facem în continuare🤗 

Vă mulțumesc din suflet tuturor celor care ne urmăriți🙏🏻, le mulțumesc invitaților pentru informațiile împărtășite🙏🏻, tuturor colegilor mei care au contribuit în acești ani la realizarea emisiunii🙏🏻, dar și colegilor de la Știri și de la toate celelalte departamente Digi24, pentru munca lor de zi cu zi🙏🏻 La mulți ani!🎉

#digi24 #tineretefarabatranete #tvstation #tvshow #healthshow #healthinspiration #healthtips #izabelapanescu
Am făcut scuba diving🎉🙏🏻🤿 Încă nu-m Am făcut scuba diving🎉🙏🏻🤿 Încă nu-mi vine să cred! Tot mă gândesc dacă nu cumva a fost un vis🐠🦑🐟 A fost cea mai tare experiență ever! În anii ăștia am învățat să schiez, am făcut parasailing, m-am dat și pe tobogan cu apă o dată (tot ca să îmi înving frica), dar nu se compară nimic cu scuba. Ce e sub apă e incredibil! Nu poate fi descris în cuvinte. 

Imaginați-vă că eu nu știu să înot, îmi e frică să stau în apă și erau valuri mărișoare. Plus că sunt super friguroasă și apa e rece. Nu am intrat până acum decât puțin, cu picioarele. But I DID IT🎉🎉🎉 Și nu scriu asta ca să mă laud, ci ca să vă inspir și să vă dau încredere că se poate! Mi-au trecut un milion de gânduri prin cap, am avut multe frici, dar le-am depășit treptat. 

Promit că vă povestesc mai multe zilele următoare, când vom primi și pozele underwater🐟🦑🐠

Am pus și două video-uri de la început, când mă acomodam cu apa și echipamentul➡️➡️➡️

#scubadiving #calatorestesanatos #scubadive #firsttimescubadiving #egypt #redsea #redseascubadiving #hurghada
Viața acvatică e fabuloasă🙏🏻 Am tras c Viața acvatică e fabuloasă🙏🏻 Am tras cu ochiul deocamdată printr-un seascope, adică un vas care are niște geamuri-lupă. Dați swipe➡️ și o să vedeți cum am admirat coralii și peștișorii. Ei erau la 20 de metri adâncime, dar îi vedeam ca și cum treceam pe lângă ei. 

Evident că organizatorii au făcut și spectacol: unul dintre ei se scufundă, le dă peștilor mâncare și astfel vin foarte mulți la geamuri. 

Tot pentru a admira coralii și peștii, există și varianta cu submarinul. Părerile sunt împărțite: unii oameni spun că e mai fain cu seascope-ul, alții cu submarinul. Nouă chiar ne-a plăcut cu seascope-ul, dar nu pot face comparație, pentru că nu am fost cu submarinul. Despre varianta asta a scris @daddycool.ro - el și @ana_novic au fost acum câteva zile cu copiii - găsiți o postare la ei în feed despre submarin. 

Excursia cu seascope-ul durează 2 ore (plus transferul hotel-port-hotel) și e foarte fain că se face și o pauză de 10-15 minute pentru snorkeling, de care noi nu am știut:( Deci dacă mergeți cu seascope-ul neapărat să vă luați coatumul de baie, prosopul și echipamentul de snorkeling. 

Am intrebat dacă cei mai mulți corali sunt morți, pentru că erau foarte puțini colorați. Mi-au spus că o parte sunt morți, i-am întrebat dacă din cauza poluării, dar nu păreau să știe prea multe. Am citit apoi mai multe articole și văd că in ultimii ani s-au luat ceva măsuri pentru protejarea lor. Nu știu dacă suficiente, dar măcar s-au luat. Și mă mai bucur că perioada asta de pandemie, deși pentru turism a fost și este încă un dezastru, pentru viața marină cu siguranță a fost o binecuvântare. 

#CălătoreșteSănătos #multumesc #recunostinta #acvaticlife #grateful #gratitude #thankyou #seascope #hurghadaseascope #hurghada #hurghadaegypt #egypt #coralreef #redseacorals #redseacoralreef #redsea #redseafishes
Am ajuns pe o insulă exotică, dar la 3 ore de Am ajuns pe o insulă exotică, dar la 3 ore de mers cu avionul de București😉 Insula Giftun din Egipt arată așa cum vezi în fotografiile din Maldive, Zanzibar sau alte destinații exotice. E un loc superb, în care se ajunge dacă ești în vacanță în Hurghada și iei o excursie opțională (se numește Orange Bay sau Giftun). DAR din punctul meu de vedere merită să mergi aici doar în anumite condiții:
➡️ dacă ești în Egipt în sezon și poți intra în apă. Noi am intrat doar puțin cu picioarele, pentru că este destul de rece. Sunt și oameni mai curajosi, dar am vazut foarte, foarte puțini în apă. 
➡️ dacă vrei să faci snorkeling sau să te dai cu banana/canapeaua:) Asta pentru că oprirea la Orange Bay este de doar 2 ore, iar alte două opriri sunt pentru a vedea Marea Barieră de Corali din Marea Roșie ori pentru sporturi nautice. 

Pe scurt, dacă mergi în perioada asta, când la Orange Bay nu prea poți intra în apă, și nici snorkeling nu faci, și nici cu banana nu te dai, nu prea merită oboseala, banii, poluarea. Noi am plecat la 7:30 dimineața de la hotel și am ajuns înapoi la 18:30 (asta și pentru că hotelul nostru e departe de port).

❗️Snorkeling să știți că fac foarte mulți oameni și în perioada asta - toți spun că apa e ok, că e rece doar puțin când intri și adevărul este că are aproximativ 21 de grade, deci e ok pentru scufundări. Noi nu am îndrăznit, pentru că ne bătuse vântul toată ziua, eu nu știu să înot și erau valuri din cauza vântului care se întețise. Dar prietenul nostru Vlad a salvat onoarea grupului🤿👏🏼🤿

Pe de altă parte, când am văzut peisajele acelea superbe și Bariera de Corali (ce puteam vedea la suprafață, căci în jos nu am intrat), iar deasupra lor atâtea bărci care poluează și deranjează mediul marin... M-am întristat... Nu știu dacă se face ceva pentru a proteja aceste minuni ale naturii... Sper că se face... Si acesta este un motiv pentru care spun că nu are rost să mergi atâta drum doar pentru a sta 2 ore la Orange Bay. 

#CălătoreșteSănătos #lovetraveling #orangebay #egypt
Cu rochița asta superbă #madeinro vă aștep Cu rochița asta superbă #madeinro vă aștept mâine la emisiune😉 Și cu două invitate de la care aflăm o mulțime de informații utile: 
🎤 Doamna Neli Pfeiffer, specialist in terapii cosmetice apicole, ne spune cum putem folosi mierea, propolisul, lăptișorul de matcă sau veninul de albine pentru a avea un ten frumos și sănătos.
🎤 Dr. Elena Dragomir, medic primar medicină fizică, recuperare și balneologie, ne spune totul despre terapiile balneare de la Băile Govora. 

Vă așteptăm mâine (sâmbătă), de la ora 17:30, la @tinerete.fara.batranete 

PS: rochița o găsiți la @district_24_showroom 💛

#madeinro #romaniandesigner #lovemadeinro #wearmadeinro #izabelapanescu #tineretefarabatranete #digi24
Deși mănânc echilibrat, în ultimii ani am tot Deși mănânc echilibrat, în ultimii ani am tot avut probleme digestive. În special balonare, dar am avut și perioade cu reflux și greață, inclusiv trezit noaptea din somn din cauza asta. Am încercat eu să îmi dau seama ce nu îmi priește, dar parcă tot era o verigă lipsă, mai ales că mă simțeam mai mereu obosită, aveam probleme cu somnul, nasul uscat și înfundat mai mereu. 

Știam de mult timp că o posibilă cauză poate fi intoleranța la anumite alimente, dar abia la finalul anului trecut am reușit să fac analiza, iar rezultatele arată intoleranțe la 17 alimente. Sau mai bine spus alergii alimentare întârziate, pentru că asta depistează testul ImuPro, pe care l-am făcut eu și Ionuț. Soțul meu are doar patru alimente de exclus, numai că are și intoleranță la histamină, care se găsește în foarte multe alimente, printre care banane, vinete, roșii, brânză, vin roșu. Iar eu am inclusiv la alimente considerate sănătoase, precum migdale, caju, ceapă, mure.

Sunt multe de povestit, urmează un consult la medic, apoi să excludem alimentele o perioadă și să le reintroducem treptat, plus suplimente pentru susținerea organismului. Promit să vă povestesc mai multe pe parcurs, în special în Stories, dar și pe site. 

Voi face curând și un interviu cu dr. @cezarina_matei despre intoleranțe și alergii alimentare întârziate. Dacă aveți întrebări, le puteți lăsa în comentarii. 

Despre testul ImuPro găsiți mai multe informații pe www.testedebine.ro @teste_de_bine 

Atenție, această postare nu ține loc de consult la medic. Dacă aveți probleme de sănătate, cereți părerea unui medic. În același timp, țineți minte că e esențială depistarea cauzelor, nu doar tratarea simptomelor. Și că e nevoie de o abordare complexă când sunt dezechilibre în organism, iar de multe ori cauzele sunt multiple, nu e una singură.
Voi ce ați făcut bun în weekend? Eu mă laud cu Voi ce ați făcut bun în weekend? Eu mă laud cu acest mic dejun colorat, sățios și #nowaste 🌏 Știu că nu pare ceva special, dar pentru mine este☺️

Aveam în frigider cotoarele de la ciupercile folosite joi seara la orez, plus niște ruccola și praz care se cam ofiliseră, așa că am făcut rapid o omletă. Am păstrat frunzele mai fresh din ruccola si am făcut o salată cu ridichi, am mai pus niște gogoșari alături, pâine integrală făcută de mama mea și gata! De fapt am mai făcut ceva: ceai de sunătoare, pe care eu îl adooor💛 Mă duce direct în copilărie💛

#RețeteleIzabelei #micdejun #micdejunsanatos #micdejunechilibrat #omletă #alegerisanatoase #niciomasafaralegume #niciomasafaraverde #fararisipa #fărărisipă #fararisipaalimentara #risipaalimentara #nowastemeal #nowastedfood #healthybreakfastideas
Idee de mic dejun: pastă de măsline kalamata. No Idee de mic dejun: pastă de măsline kalamata. Noi am mâncat-o cu spanac, ridichi și usturoi. Rețeta este pe site, scrisă de Ionuț acum câțiva ani:) Am pus link în bio⬆️

Am mai mâncat zacuscă de ciuperci făcută de mama mea, dar tot alături de legume crude. Am suplimentat farfuria de vreo trei ori cu spanac și usturoi😁 V-am mai zis că facem un tratament pentru deparazitare, iar paraziților intestinali nu le place deloc usturoiul😉 

#RețeteleIzabelei #masline #retetesanatoase #retete #retetesimple #retetevegane #reteterapide #retetedepost #micdejun #micdejunsanatos #micdejunechilibrat #micdejunsănătos #micdejundelicios #alegerisanatoase #alegerisănătoase #healthyfood #healthyrecipes #healthychoices
Știu că nu e o poză “demnă” de Instagram, Știu că nu e o poză “demnă” de Instagram, dar trebuie neapărat să faceți piure cu ulei de dovleac și puțin usturoi. E delicioooos💛 Și e perfect pentru persoanele care au paraziți intestinali😉

Noi facem o cură de deparazitare și, pe lângă tratament, trebuie să mâncăm usturoi și dovleac. Plus că nu avem voie lactate, printre altele. De asta l-am făcut așa astăzi și am rămas surprinsă cât de bun este! 

Încercați-l și dați-mi un semn dacă vă place. Puteți folosi și alt tip de ulei, numai să fie presat la rece și să vă placă gustul. 

#RețeteleIzabelei #alegerisanatoase  #faralactate  #retetefaralactate

Acesta este un blog personal. Opiniile sunt ale mele, nu ale angajatorului, colaboratorilor sau partenerilor mei. Articolele și fotografiile pot fi preluate doar cu acordul meu. Mulțumesc!

 

Copyright 2014-2018. Toate drepturile rezervate.

Facebook
Instagram
You Tube
  • Eu sunt Izabela
    • Cum mă văd eu
    • Cum mă vede Prâslea
    • Povestea transformării mele
    • Munca mea în televiziune
    • Apariții în presă
    • Colaborări, evenimente, parteneriate
    • Misiunea site-ului
    • Contact
  • Pilula de tinerețe
    • Emisiuni
    • Sănătate
    • Călătorește sănătos
    • Descoperim oameni faini
    • Cărțile care-mi plac
  • Rețetele Izabelei
    • Gustări
    • Salate
    • Feluri principale
    • Deserturi
    • Băuturi
    • Supe/ciorbe
    • Fără gluten
    • Fără lactate
    • Vegetarian
    • Raw vegan
  • Prâslea cel gospodin
    • Povestea lui Prâslea
    • Bărbat în bucătărie
    • Rețetele lui Prâslea
Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare, precum și pentru asigurarea unor functionalități. Politica Cookies.
SUNT DE ACORD