Quinoa cu legume (preparat de post și fără gluten)
Salut! Sunt Prâslea cel gospodin.
Mă tot gândeam ieri ce să gătesc, mai ales că voiam să fac ceva ce nu am mai gătit până acum. Așa mi-a venit ideea să pregătesc quinoa cu legume ”de iarnă”. Și tot așa am aflat de la Izabela câteva lucruri pe care nu le știam despre această cereală. Habar n-aveam că au o cantitate foarte mare de proteine, chiar mai mare decât unele tipuri de carne! Și mai era ceva cu aminoacizii esențiali, dar e ceva mai complicat și o să vă explice ea într-un articol viitor 🙂 Mie mi-a plăcut că se prepară foarte simplu și are un gust foarte bun alături de legume. Plus că nu are gluten.
Ingrediente:
– 200 g quinoa
– 300 g broccoli
– 300 g praz tăiat rondele (sau ceapă)
– 3 morcovi tăiați fâșii subțiri
– 2oo g sos de roșii sau roșii proaspete
– 3-4 căței de usturoi
– zeama de la o lămâie
– ulei de măsline
– sare, piper
Mod de preparare:
Quinoa se prepară într-un mod asemănător orezului, doar că timpul de preparare este mult mai mic.
Pentru a fierbe quinoa este nevoie de două-trei părți de apă la o parte de quinoa. Eu am pus la fiert cam jumătate de litru de apă cu puțină sare. Până a început să dea în clocot am avut timp să „spăl” quinoa. E nevoie ca această cereală să fie clătită chiar de mai multe ori, pentru că altfel are un gust amar. Când apa a început să fiarbă am adăugat quinoa și am lăsat-o 15-20 minute, până când lichidul a fost absorbit de semințe.
În acest timp am sotat foarte, foarte puțin usturoiul în puțin ulei. Am adăugat morcovii, prazul, broccoli și puțină apă. Le-am lăsat să fiarbă înăbușit timp de 4-5 minute. Am amestecat puțin din când în când. Sigur că se poate face cu orice legume aveți prin frigider. Eu pe astea le aveam 🙂
Am adăugat apoi sosul de roșii. Am povestit aici ce sos de roșii folosim noi. Am lăsat să fiarbă timp de 2-3 minute și am adăugat quinoa. Am pus și zeama de lămâie, sare, piper, am amestecat puțin toate ingredientele și preparatul a fost gata! Poftă bună!
Credit foto: Klenova | Dreamstime.com
Care este părerea ta?